Instructiefilmpjes

Werken in CALC is best eenvoudig, zeker als je onze instructiefilmpjes hebt bekeken. Om het werken in CALC nog sneller onder de knie te krijgen, hebben we voor diverse onderwerpen handige uitleg filmpjes gemaakt. Je vindt deze filmpjes bij de bijbehorende onderwerpen met uitleg, maar ook in een overzicht op deze pagina.

Calculeren op basis van tarieven

In CALC kun je onderbouwen met tarieven. Zo kan grond ontgraven onderbouwd worden met bijvoorbeeld een grondwerker en een kraan. Dit filmpje laat zien hoe je onderbouwt met tarieven.

Secties

Onder navigatie vind je de Secties van je calculaties. Je kunt in CALC Secties aan- en uitzetten. Ook kun je de positie van een sectie wijzigen. In dit filmpje laten we je zien hoe je dit doet.

Kop en werkomschrijving toevoegen

Aan je calculatie kun je koppen en werkomschrijvingen toevoegen. Dit brengt structuur aan in je calculatie. Bekijk hier hoe je koppen en werkomschrijvingen aan je calculatie kunt toevoegen.

Printen

Je kunt je calculatie in CALC afdrukken. Hiervoor dien je eerst een rapportvenster toe te voegen. Bekijk het filmpje voor uitleg.

Koptekst tonen en pagina-onderbreking

Alle secties kennen een koptekst. In CALC kun je de koptekst aan- of uitzetten. Ook kun je een pagina-onderbreking instellen. In het filmpje leggen we je uit hoe je dit kunt doen.

Basisniveau elementen instellen

Stamgegevens installeren

In dit filmpje laten we je zien hoe je Stamgegevens kunt installeren.

Stamgegevens koppelen

Nadat je Stamgegeven geïnstalleerd hebt, dien je je Stamgegevens nog te koppelen aan CALC. In dit filmpje leggen we uit hoe je dit kunt doen.

Standaard staat het Basisniveau elementen ingesteld op tarieven. In het filmpje laten we je zien hoe je het Basisniveau van elementen kunt wijzigen.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik printen?

Via [Beeld] en [Rapportvenster toevoegen] kun je een rapportvenster toevoegen: de complete calculatie of de standaardofferte. Vervolgens kun je via [Secties] zelf bepalen welke secties je wilt zien, paginaonderbrekingen instellen en kopteksten aan- of uitzetten.

Hoe stel ik mijn basisniveau van elementen in?

Je kunt via [Eigenschappen van het bestand] bepalen wat je basisniveau van elementen is (Componenten, Tarieven, Werkpakketten, Constructies of Profielen). De lijst [Elementen in de calculatie] wordt opgebouwd met de elementen van het laagste niveau.

Hoeveel niveaus zijn er in CALC?

Standaard zijn er vijf niveaus in CALC: Componenten, Tarieven, Werkpakketten, Constructies en Profielen. Componenten zijn hierbij het laagste niveau en Profielen het hoogste niveau. Een schip (tarief) kan bijvoorbeeld bestaan uit brandstof (component) en een verzekering (component). Een Werkpakket is dan weer een bundeling van tarieven. Voor grond ontgraven heb je bijvoorbeeld een grondwerker (tarief) en een kraan (tarief) nodig. Vervolgens is een Constructie weer een bundeling van werkpakketten en een Profiel een bundeling van constructies.