Afdrukinstellingen

Via [Beeld] en [Instellingen] kun je de rapportinstellingen aanpassen.

 

De rapportinstellingen zijn onderverdeeld in vier tabjes: Rapport, Pagina, Logo en Opties. Onder Rapport kun je de titel en omschrijving aanpassen.

Onder [Pagina] kun je het papierformaat kiezen, de afdrukstand bepalen, de marges instellen en een kop- en/of voettekst invoegen.

Onder [logo] kan een (bedrijfs)logo geselecteerd worden en is het mogelijk de instellingen hiervan aan te passen.

Onder [Opties] kun je aangeven (tot) welk niveau je wilt printen. Tevens kun je aangeven of je extra regels, opslagelementen of de detaillering wilt tonen. Daarnaast kun je hier aangeven of je de titelpagina en de index wilt afdrukken.

Om de afdruk instellingen op te slaan, druk je op [Instellingen opslaan] > [Opslaan als]. Een nieuw venster zal openen waarin je de bestandsnaam, titel en omschrijving van de rapportage kan aanpassen. Daarna druk je op [Ok]. De nieuwste rapportage zal dan getoond worden in de rapportkiezer.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik printen?

Via [Beeld] en [Rapportvenster toevoegen] kun je een rapportvenster toevoegen: de complete calculatie of de standaardofferte. Vervolgens kun je via [Secties] zelf bepalen welke secties je wilt zien, paginaonderbrekingen instellen en kopteksten aan- of uitzetten.

Hoe stel ik mijn basisniveau van elementen in?

Je kunt via [Eigenschappen van het bestand] bepalen wat je basisniveau van elementen is (Componenten, Tarieven, Werkpakketten, Constructies of Profielen). De lijst [Elementen in de calculatie] wordt opgebouwd met de elementen van het laagste niveau.

Hoeveel niveaus zijn er in CALC?

Standaard zijn er vijf niveaus in CALC: Componenten, Tarieven, Werkpakketten, Constructies en Profielen. Componenten zijn hierbij het laagste niveau en Profielen het hoogste niveau. Een schip (tarief) kan bijvoorbeeld bestaan uit brandstof (component) en een verzekering (component). Een Werkpakket is dan weer een bundeling van tarieven. Voor grond ontgraven heb je bijvoorbeeld een grondwerker (tarief) en een kraan (tarief) nodig. Vervolgens is een Constructie weer een bundeling van werkpakketten en een Profiel een bundeling van constructies.