Secties

De Secties in je calculatie kun je in je rapportvenster aan- en uitzetten. Ook kun je de positie van een Sectie wijzigen. Een Sectie is bijvoorbeeld [Tekst 1] en [Elementen in calculatie]. Je kunt de Secties ook in je bewerkvenster aan- of uitzetten of de volgorde van de Secties veranderen.

Ga naar [Beeld] [Secties].

Links zie je de geselecteerde secties staan. Rechts zie je beschikbare documentsecties. Door op een sectie te klikken, bijvoorbeeld [Tekst 1], kun je kiezen voor het pijltje [->] om de sectie te verwijderen. Andersom kun je bij beschikbare documentsecties een sectie selecteren door erop te klikken en te kiezen voor het omgekeerde pijltje [<-]. Je kunt ook Secties verwijderen en toevoegen door te dubbelklikken met de linkermuis. Om meerdere secties tegelijkertijd te verplaatsen, hou je [Ctrl] ingedrukt en selecteer je met de linkermuisknop de secties.

Je kunt een sectie omhoog of omlaag plaatsen door op de desbetreffende sectie te klikken en te kiezen voor het pijltje dat omhoog wijst of omlaag wijst. Het pijltje dat omhoog wijst, zorgt ervoor dat de sectie een positie naar boven verplaatst wordt, en het pijltje dat omlaag wijst, zorgt ervoor dat de sectie een positie naar beneden verplaatst wordt.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik printen?

Via [Beeld] en [Rapportvenster toevoegen] kun je een rapportvenster toevoegen: de complete calculatie of de standaardofferte. Vervolgens kun je via [Secties] zelf bepalen welke secties je wilt zien, paginaonderbrekingen instellen en kopteksten aan- of uitzetten.

Hoe stel ik mijn basisniveau van elementen in?

Je kunt via [Eigenschappen van het bestand] bepalen wat je basisniveau van elementen is (Componenten, Tarieven, Werkpakketten, Constructies of Profielen). De lijst [Elementen in de calculatie] wordt opgebouwd met de elementen van het laagste niveau.

Hoeveel niveaus zijn er in CALC?

Standaard zijn er vijf niveaus in CALC: Componenten, Tarieven, Werkpakketten, Constructies en Profielen. Componenten zijn hierbij het laagste niveau en Profielen het hoogste niveau. Een schip (tarief) kan bijvoorbeeld bestaan uit brandstof (component) en een verzekering (component). Een Werkpakket is dan weer een bundeling van tarieven. Voor grond ontgraven heb je bijvoorbeeld een grondwerker (tarief) en een kraan (tarief) nodig. Vervolgens is een Constructie weer een bundeling van werkpakketten en een Profiel een bundeling van constructies.