Knoppenbalk

Zodra CALC is geopend, zie je de eerste keer een leeg scherm.

Op dat scherm zie je drie tabbladen:

• Bestand
  • Start
  • Beeld

Bestand

Als je op het tabblad van Bestand klikt, opent zich onderstaand venster.

Nieuw

Starten van een calculatie.

Openen

Openen van een eerder gemaakte calculatie.

Opslaan

Opslaan van een calculatie.

Opslaan als

Opslaan van een calculatie.

Eigenschappen

Toon de eigenschappen van het gekozen sjabloon.

Sluiten

Sluiten van een bestand.

Instellingen

Instellingen van het programma.

Afsluiten

Afsluiten van het pakket.

Als je eerder in andere bestanden gewerkt hebt in CALC, vind je rechts van het venster na het klikken op het tabblad [Bestand], je recent geopende bestanden.

Start

Bij [Start] vind je de meest gebruikte functies. Je kunt hier items knippen, plakken en kopiëren, maar ook koppen, werkomschrijvingen en elementen toevoegen.

Onder stamgegevens vind je al je calculatiesets.

Via [Toon berekening] kun je zien hoe je de calculatie hebt opgebouwd, welke waardes uitgerekend zijn en welke je zelf hebt ingevuld.

Beeld

Bij beeld kun je je beeldinstellingen aanpassen, zo kun je bijvoorbeeld bepaalde items uit je calculatie in een extra scherm laten zien. Je kunt hier secties aan- of uitzetten of bijvoorbeeld zoeken in je bestand. Tevens kun je hier een rapportvenster toevoegen. Ook kan je wisselen van vensters als meerdere calculaties zijn geopend.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik printen?

Via [Beeld] en [Rapportvenster toevoegen] kun je een rapportvenster toevoegen: de complete calculatie of de standaardofferte. Vervolgens kun je via [Secties] zelf bepalen welke secties je wilt zien, paginaonderbrekingen instellen en kopteksten aan- of uitzetten.

Hoe stel ik mijn basisniveau van elementen in?

Je kunt via [Eigenschappen van het bestand] bepalen wat je basisniveau van elementen is (Componenten, Tarieven, Werkpakketten, Constructies of Profielen). De lijst [Elementen in de calculatie] wordt opgebouwd met de elementen van het laagste niveau.

Hoeveel niveaus zijn er in CALC?

Standaard zijn er vijf niveaus in CALC: Componenten, Tarieven, Werkpakketten, Constructies en Profielen. Componenten zijn hierbij het laagste niveau en Profielen het hoogste niveau. Een schip (tarief) kan bijvoorbeeld bestaan uit brandstof (component) en een verzekering (component). Een Werkpakket is dan weer een bundeling van tarieven. Voor grond ontgraven heb je bijvoorbeeld een grondwerker (tarief) en een kraan (tarief) nodig. Vervolgens is een Constructie weer een bundeling van werkpakketten en een Profiel een bundeling van constructies.