Vensters schikken

Je kunt het beeld op verschillende manieren instellen door een ‘live-kopie’ te maken van het bestand waar je op dat moment inzit. Je kunt deze functie ook gebruiken om een rapportvenster te openen en die in beeld te houden terwijl je in je bewerkvenster verder werkt.

ia het tabblad [Beeld] kun je de indeling op je beeldscherm veranderen. Via [Bewerkvenster toevoegen] kun je in beeld een ‘live-kopie’ maken van het bestand waar je op dat moment in zit. Je hebt het bestand dan twee keer in beeld.Deze bestanden kun je bijvoorbeeld onder elkaar zetten. Ga hiervoor op het tabje van ‘bewerken’ staan en sleep het bestand onder het andere bestand. Wil je het bestand ernaast zetten of erboven, sleep het dan naar links of boven het andere bestand.

Je kunt ook een rapportvenster toevoegen terwijl je in je bestand verder werkt. Hiervoor ga je naar [Beeld] [Rapportvenster toevoegen]. Vervolgens verschijnt de Rapportkiezer en kies je welke rapportage je wilt gebruiken. Standaard worden er twee rapportagesjablonen meegeleverd: de Complete Calculatie en de Standaard Offerte. In het voorbeeld is er gekozen voor de Standaard offerte. Vervolgens kun je de bestanden onder of naast elkaar zetten. Ga hiervoor op het tabje ‘Rapport’ staan en sleep het bestand naar de gewenste plek. In het voorbeeld is het Rapportvenster onder het bewerkvenster geplaatst.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik printen?

Via [Beeld] en [Rapportvenster toevoegen] kun je een rapportvenster toevoegen: de complete calculatie of de standaardofferte. Vervolgens kun je via [Secties] zelf bepalen welke secties je wilt zien, paginaonderbrekingen instellen en kopteksten aan- of uitzetten.

Hoe stel ik mijn basisniveau van elementen in?

Je kunt via [Eigenschappen van het bestand] bepalen wat je basisniveau van elementen is (Componenten, Tarieven, Werkpakketten, Constructies of Profielen). De lijst [Elementen in de calculatie] wordt opgebouwd met de elementen van het laagste niveau.

Hoeveel niveaus zijn er in CALC?

Standaard zijn er vijf niveaus in CALC: Componenten, Tarieven, Werkpakketten, Constructies en Profielen. Componenten zijn hierbij het laagste niveau en Profielen het hoogste niveau. Een schip (tarief) kan bijvoorbeeld bestaan uit brandstof (component) en een verzekering (component). Een Werkpakket is dan weer een bundeling van tarieven. Voor grond ontgraven heb je bijvoorbeeld een grondwerker (tarief) en een kraan (tarief) nodig. Vervolgens is een Constructie weer een bundeling van werkpakketten en een Profiel een bundeling van constructies.