Bestandsformaten

Binnen CIVIEL en de RAW-systematiek zijn er diverse bestandsformaten.

Onderstaand een kort overzicht van de verschillende bestandsformaten.

  • Bestek-bestand
  • BST-bestand
  • RSX-bestand
  • NSX-bestand
  • ZSX-bestand
  • DSX-bestand
  • RSU, NSU en ZSU-bestand
Bestek

Dit is het standaard bestandsformaat van alle Bakker&Spees bestanden, dus bestekken, calculaties, nota’s, deelopdrachten en administraties. Hou dit bestand altijd voor intern gebruik, je ziet namelijk alles (notities, tariefonderbouwingen, formules etc.). Voor de uitwisseling met je contractpartner gebruik je de X-formaten.

BST

Het (oude) bestandsformaat van CIVIEL 8.6. Deze bestanden kun gewoon openen in CIVIEL 9.

RSX

Het RSX bestand is het officiële uitwisselingsformaat van het bestek conform de Standaard RAW Bepalingen. Zorg er dus voor dat als je een bestek hebt gemaakt je deze verstuurt als RSX, zo kan elk softwarepakket dit weer inlezen.

NSX

Het NSX bestand is het officiële uitwisselingsformaat van de nota conform de Standaard RAW Bepalingen. Zorg er dus voor dat als je een nota van inlichtingen hebt gemaakt je deze verstuurt als NSX, zo kan elk softwarepakket dit weer inlezen.

ZSX

Het ZSX bestand is het officiële uitwisselingsformaat van de inschrijfstaat conform de Standaard RAW Bepalingen. Dit is handig voor de digitale uitwisseling van de inschrijfstaat tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.

Goed om te weten: dit bestand bevat alleen de inschrijfregel en inschrijfprijs, dus geen werkbeschrijvingen of (tarief)onderbouwing.

DSX

Het DSX bestand is het officiële uitwisselingsformaat van de deelopdracht conform de Standaard RAW Bepalingen. Nadat een deelopdracht is opgesteld, wordt deze als DSX verstuurd naar aannemer.

 

Veelgestelde vragen

Probeer je een RSX te maken maar krijg je een melding dat dit niet lukt?

In CIVIEL 9 kan je het programma je bestand controleren via [Inhoud] [Bestek controleren] en pas je bestand hier op aan.

Wanneer komt de jaarversie 2023 uit?

De jaarreleases komen altijd in september uit. Dit jaar was het iets later, 1 oktober 2023. De jaarrelease 2023 is beschikbaar vanaf CIVIEL 9.0.97.3.  De jaarrelease wordt niet meer verwerkt in CIVIEL 8.6.
Wil je met de jaarrelease 2023 aan de slag en gebruik je nog niet CIVIEL 9? Neem dan contact met ons op voor de overstap!