Elementen bewerken

Bij ‘Elementen in calculatie’ zie je een overzicht van alle gebruikte tarieven in de calculatie.

Hier kun je onder andere de prijs van de tarieven aanpassen, maar ook bijvoorbeeld een kostentype geven.

In onderstaand voorbeeld zie je twee posten die onderbouwd zijn met tarieven. Zowel in voorbeeld 1 als in voorbeeld 2 komt het tarief X1 Grondwerker voor met een Prijs/eenheid van €50,00. 

Indien je de prijs van dit tarief aanpast in elementen in calculatie wordt de prijs van dit tarief in beide voorbeelden aangepast. Hier is de Prijs/eenheid van de Grondwerker van €50,00 aangepast naar €55,00. 

Je ziet in de Calculatietabel dat de Grondwerker in zowel voorbeeld 1 als in voorbeeld 2 nu een Prijs/eenheid heeft van €55,00.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik printen?

Via [Beeld] en [Rapportvenster toevoegen] kun je een rapportvenster toevoegen: de complete calculatie of de standaardofferte. Vervolgens kun je via [Secties] zelf bepalen welke secties je wilt zien, paginaonderbrekingen instellen en kopteksten aan- of uitzetten.

Hoe stel ik mijn basisniveau van elementen in?

Je kunt via [Eigenschappen van het bestand] bepalen wat je basisniveau van elementen is (Componenten, Tarieven, Werkpakketten, Constructies of Profielen). De lijst [Elementen in de calculatie] wordt opgebouwd met de elementen van het laagste niveau.

Hoeveel niveaus zijn er in CALC?

Standaard zijn er vijf niveaus in CALC: Componenten, Tarieven, Werkpakketten, Constructies en Profielen. Componenten zijn hierbij het laagste niveau en Profielen het hoogste niveau. Een schip (tarief) kan bijvoorbeeld bestaan uit brandstof (component) en een verzekering (component). Een Werkpakket is dan weer een bundeling van tarieven. Voor grond ontgraven heb je bijvoorbeeld een grondwerker (tarief) en een kraan (tarief) nodig. Vervolgens is een Constructie weer een bundeling van werkpakketten en een Profiel een bundeling van constructies.