Elementenlijst indexeren

Je kunt in CALC de elementenlijst indexeren. Je bepaalt zelf welke elementen er geïndexeerd moeten worden.

In CALC kun je meerdere elementen tegelijk indexeren. Dit doe je door in [Elementen in calculatie] de elementen te selecteren waarover je een indexpercentage wilt rekenen. In onderstaand voorbeeld heb ik middels CTRL+Klik de Grondwerker en Grondwerker B geselecteerd. Vervolgens klik je op je rechtermuisknop en kies je voor [Elementenlijst indexeren].

Daarna geef je het indexpercentage op.

Vervolgens klik je op [Ok]. Je zult zien aan de Netto kostprijs per eenheid dat de elementen Grondwerker en Grondwerker B nu geïndexeerd zijn met 10%.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik printen?

Via [Beeld] en [Rapportvenster toevoegen] kun je een rapportvenster toevoegen: de complete calculatie of de standaardofferte. Vervolgens kun je via [Secties] zelf bepalen welke secties je wilt zien, paginaonderbrekingen instellen en kopteksten aan- of uitzetten.

Hoe stel ik mijn basisniveau van elementen in?

Je kunt via [Eigenschappen van het bestand] bepalen wat je basisniveau van elementen is (Componenten, Tarieven, Werkpakketten, Constructies of Profielen). De lijst [Elementen in de calculatie] wordt opgebouwd met de elementen van het laagste niveau.

Hoeveel niveaus zijn er in CALC?

Standaard zijn er vijf niveaus in CALC: Componenten, Tarieven, Werkpakketten, Constructies en Profielen. Componenten zijn hierbij het laagste niveau en Profielen het hoogste niveau. Een schip (tarief) kan bijvoorbeeld bestaan uit brandstof (component) en een verzekering (component). Een Werkpakket is dan weer een bundeling van tarieven. Voor grond ontgraven heb je bijvoorbeeld een grondwerker (tarief) en een kraan (tarief) nodig. Vervolgens is een Constructie weer een bundeling van werkpakketten en een Profiel een bundeling van constructies.