Secties

De Secties in je calculatie kun je in je rapportvenster aan- en uitzetten. Ook kun je de positie van een Sectie wijzigen. Een Sectie is bijvoorbeeld [Tekst 1] en [Elementen in calculatie]. Je kunt de Secties ook in je bewerkvenster aan- of uitzetten of de volgorde van de Secties veranderen.

Nadat je een Rapportvenster gemaakt hebt via [Beeld] en [Rapportvenster toevoegen] kun je de Secties wijzigen. De Secties vind je onder [Beeld] en [Secties]. Nadat je de Secties geopend hebt, verschijnt onderstaand venster.

Het scherm is opgedeeld in twee delen, namelijk de [geselecteerde secties] (links) en de [beschikbare documentsecties] (rechts). De secties aan de linkerhelft van het scherm zijn reeds geselecteerd en komen naar voren bij het maken van een afdruk. De secties aan de rechterhelft zijn niet geselecteerd en zullen dus niet in de afdruk naar voren komen. 

Om een sectie van [geselecteerde secties] naar [beschikbare documentsecties] te verplaatsen en vice versa, selecteer dan een van de secties en beweeg deze met de pijl-knoppen naar links of rechts.Deze zelfde methode kan gebruikt worden om de positie van een sectie te wijzigen op de afdruk. Klik je op het pijltje dat naar beneden wijst dan verplaats je de Sectie een positie omlaag. Klik je op het pijltje dat naar boven wijst dan verplaats je de Sectie een positie omhoog. 

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik printen?

Via [Beeld] en [Rapportvenster toevoegen] kun je een rapportvenster toevoegen: de complete calculatie of de standaardofferte. Vervolgens kun je via [Secties] zelf bepalen welke secties je wilt zien, paginaonderbrekingen instellen en kopteksten aan- of uitzetten.

Hoe stel ik mijn basisniveau van elementen in?

Je kunt via [Eigenschappen van het bestand] bepalen wat je basisniveau van elementen is (Componenten, Tarieven, Werkpakketten, Constructies of Profielen). De lijst [Elementen in de calculatie] wordt opgebouwd met de elementen van het laagste niveau.

Hoeveel niveaus zijn er in CALC?

Standaard zijn er vijf niveaus in CALC: Componenten, Tarieven, Werkpakketten, Constructies en Profielen. Componenten zijn hierbij het laagste niveau en Profielen het hoogste niveau. Een schip (tarief) kan bijvoorbeeld bestaan uit brandstof (component) en een verzekering (component). Een Werkpakket is dan weer een bundeling van tarieven. Voor grond ontgraven heb je bijvoorbeeld een grondwerker (tarief) en een kraan (tarief) nodig. Vervolgens is een Constructie weer een bundeling van werkpakketten en een Profiel een bundeling van constructies.