Archidat kostenbestanden importeren

Maak je gebruik van Archidat kostenbestanden, dan kun je deze ook gemakkelijk inlezen in Stamgegevens

Maak eerst een calculatieset aan, de set waarin je de Archidat kostenbestand wilt inlezen. Ga hiervoor naar [Inhoud][Onderdelen][Calculatiesets].

Kies voor [Nieuw], geef de set een nummer en een naam en zorg ervoor dat de status ‘actief’ is. Zo wordt de set ook getoond in je calculatie (in de Verkenner). Ga daarna naar [Extra][Archidat inlezen].

Geef aan waar het Archidat bestand (.*gcs) staat en daarna in welke set je het bestand wilt inlezen en kies voor [OK].

De set van Archidat is heel erg groot, het kan een hele tijd (een paar uur) duren voordat je set is ingelezen.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik printen?

Via [Beeld] en [Rapportvenster toevoegen] kun je een rapportvenster toevoegen: de complete calculatie of de standaardofferte. Vervolgens kun je via [Secties] zelf bepalen welke secties je wilt zien, paginaonderbrekingen instellen en kopteksten aan- of uitzetten.

Hoe stel ik mijn basisniveau van elementen in?

Je kunt via [Eigenschappen van het bestand] bepalen wat je basisniveau van elementen is (Componenten, Tarieven, Werkpakketten, Constructies of Profielen). De lijst [Elementen in de calculatie] wordt opgebouwd met de elementen van het laagste niveau.

Hoeveel niveaus zijn er in CALC?

Standaard zijn er vijf niveaus in CALC: Componenten, Tarieven, Werkpakketten, Constructies en Profielen. Componenten zijn hierbij het laagste niveau en Profielen het hoogste niveau. Een schip (tarief) kan bijvoorbeeld bestaan uit brandstof (component) en een verzekering (component). Een Werkpakket is dan weer een bundeling van tarieven. Voor grond ontgraven heb je bijvoorbeeld een grondwerker (tarief) en een kraan (tarief) nodig. Vervolgens is een Constructie weer een bundeling van werkpakketten en een Profiel een bundeling van constructies.