Werkpakketten aanmaken

Naast het aanmaken van werkpakketten in CIVIEL9 of CALC kunnen deze ook direct in de Stamgegevens gemaakt worden. Een werkpakket is een bundeling van tarieven die gebruikt kunnen worden om mee te calculeren. Net zoals bij tarieven ligt de productie hierbij vast.

De eerste stap in het aanmaken van een werkpakket in de Stamgegeven applicatie is naar het niveau werkpakketten te gaan. Vervolgens kan via [Inhoud][Bewerken][Nieuw] een nieuw element aangemaakt worden. Wanneer deze functie geselecteerd wordt opent het volgende scherm:

Het nummer kan zelf gekozen worden, maar het is belangrijk dat het nummer niet al in gebruik is. Wanneer je een kopregel aan wil maken om bijvoorbeeld een hoofdstuk te markeren hoef je simpelweg het vak [Kopregel] aan te vinken.

Wanneer het gewenste nummer is opgeschreven in de invulbalk kan [OK] geselecteerd worden en verschijnt het onderstaande scherm. Wanneer deze niet zichtbaar wordt, controleer dan of [Inhoud][Weergave][Details] aan staat.

De omschrijving van het werkpakket dient ingevuld te worden. Er zit een restrictie op de informatie die aan de omschrijving toegevoegd kan worden en de tekst wordt weer rood zodra deze te lang is. In het veld Detaillering kan extra overige informatie toegevoegd die van toepassing is op dit werkpakket.

Het werkpakket kan vervolgens onderbouwd worden met tarieven door op [Onderbouwing][Nieuw] te klikken. Dit opent een nieuw venster met daarin de elementenlijst die gebruikt kan worden om tarieven te selecteren.

Zodra er een tarief is toegevoegd komt er een nieuwe tabel tevoorschijn waar alle tarieven zichtbaar zijn. In deze nieuwe tabel is het mogelijk om onder andere de productie in te voeren.

Zoals in bovenstaande afbeelding te zien is worden in de kolom Omschrijving zowel de omschrijving als het elementnummer weergegeven en onderstreept. Wanneer deze geselecteerd wordt komt een venster met de snelkoppeling naar het element naar voren.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik printen?

Via [Beeld] en [Rapportvenster toevoegen] kun je een rapportvenster toevoegen: de complete calculatie of de standaardofferte. Vervolgens kun je via [Secties] zelf bepalen welke secties je wilt zien, paginaonderbrekingen instellen en kopteksten aan- of uitzetten.

Hoe stel ik mijn basisniveau van elementen in?

Je kunt via [Eigenschappen van het bestand] bepalen wat je basisniveau van elementen is (Componenten, Tarieven, Werkpakketten, Constructies of Profielen). De lijst [Elementen in de calculatie] wordt opgebouwd met de elementen van het laagste niveau.

Hoeveel niveaus zijn er in CALC?

Standaard zijn er vijf niveaus in CALC: Componenten, Tarieven, Werkpakketten, Constructies en Profielen. Componenten zijn hierbij het laagste niveau en Profielen het hoogste niveau. Een schip (tarief) kan bijvoorbeeld bestaan uit brandstof (component) en een verzekering (component). Een Werkpakket is dan weer een bundeling van tarieven. Voor grond ontgraven heb je bijvoorbeeld een grondwerker (tarief) en een kraan (tarief) nodig. Vervolgens is een Constructie weer een bundeling van werkpakketten en een Profiel een bundeling van constructies.