Calculatiesets uit CIVIEL 8.6 importeren

Heb je al een goede kostenbibliotheek opgebouwd in CIVIEL 8.6? Dan kun je deze set weer importeren in Stamgegevens. Je importeert hierbij alle tarieven en werkpakketten.

De eerste stap is je calculatieset of sets uit CIVIEL exporteren. Open CIVIEL 8.6 Calculatie en naar [Beheer][Calculatie][Extra][Elementen exporteren]. Standaard staat de export op Excel-sheet, pas dit aan naar CIVIEL Stamgegevens (.*xml).

Dit .*xml bestand ga je straks weer inlezen in Stamgegevens. Sluit CIVIEL 8.6 en ga naar Stamgegevens toe. Kies in Stamgegevens voor [Extra][Stamgegevens-XML inlezen] en geef op waar het .*xml bestand staat.

Het kan even duren voordat de calculatieset ingelezen is, dit hangt er vanaf hoe groot hij is.

Naast het importeren van een 8.6 Calculatieset kun je ook Archidat inlezen en tarieven vanuit Excel inlezen

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik printen?

Via [Beeld] en [Rapportvenster toevoegen] kun je een rapportvenster toevoegen: de complete calculatie of de standaardofferte. Vervolgens kun je via [Secties] zelf bepalen welke secties je wilt zien, paginaonderbrekingen instellen en kopteksten aan- of uitzetten.

Hoe stel ik mijn basisniveau van elementen in?

Je kunt via [Eigenschappen van het bestand] bepalen wat je basisniveau van elementen is (Componenten, Tarieven, Werkpakketten, Constructies of Profielen). De lijst [Elementen in de calculatie] wordt opgebouwd met de elementen van het laagste niveau.

Hoeveel niveaus zijn er in CALC?

Standaard zijn er vijf niveaus in CALC: Componenten, Tarieven, Werkpakketten, Constructies en Profielen. Componenten zijn hierbij het laagste niveau en Profielen het hoogste niveau. Een schip (tarief) kan bijvoorbeeld bestaan uit brandstof (component) en een verzekering (component). Een Werkpakket is dan weer een bundeling van tarieven. Voor grond ontgraven heb je bijvoorbeeld een grondwerker (tarief) en een kraan (tarief) nodig. Vervolgens is een Constructie weer een bundeling van werkpakketten en een Profiel een bundeling van constructies.