Bestekposten toevoegen

Een bestekspost kan in Deel 2.2. Nadere Beschrijving worden toegevoegd. Dit wordt boven de staartposten gedaan. 1-, 2-, 3- en 4-cijferige posten geven de hoofdstukaanduidingen aan; 6-cijferige posten zijn de werkelijke besteksposten.

Je kunt op verschillende manieren een post toevoegen:

Via dubbelklikken

Dubbelklik op de witte regel boven de staartposten. Er komt vervolgens een melding tevoorschijn die vraagt om het nieuwe bestekspostnummer. Het pakket zal altijd eerst zelf met een suggestie komen voor het postnummer, maar die kun je daar altijd zelf nog aanpassen.

Weet je ook welke hoofdcode je nodig hebt? Dan kun je deze invullen.

Postnummer aanmaken

Weet je dit nog niet? Kies dan voor het dropdownmenu in het veld van de hoofdcode. Alle RAW-hoofdstukken worden getoond. Ga op zoek naar de juiste werkomschrijving en bevestig deze door te dubbelklikken op de werkomschrijving.

Via de rechtermuisknop

Ga op een witte regel boven de staartposten staan. Kies voor [Rechtermuisknop] [Bestekspost invoegen].

Via de knoppenbalk

Kies voor [Invoegen] onder [Bewerken] op de knoppenbalk.

Via knoppenbalk bestekpost toevoegen

Met de sneltoets CTRL + Insert

Ga op een witte regel staan en kies voor CTRL+Insert. 

Met ENTER

Laatste manier is door op een lege regel (witte) te staan en voor ENTER te kiezen. 

Via de Verkenner

Kies op de knoppenbalk voor de Verkenner.

Via Verkenner bestekspost toevoegen

Aan de rechterkant van het beeld is nu de Verkenner geopend met daarin de RAW-catalogus. Ga in de RAW-Catalogus opzoek naar de gewenste werkomschrijving, onder in de Verkenner zie je de inhoud van de werkbeschrijvingen.

Heb je de juiste werkomschrijving gevonden, dan kun je  deze naar je bestek slepen of toevoegen door op de werkomschrijving te dubbelklikken. Kies je voor dubbelklik dan zal de post op de plek komen waar je cursor het laatst stond.  Standaard zal CIVIEL zijn eigen nummering aanhouden, maar die kun je altijd nog aanpassen door middel van verplaatsen of hernummeren.

99 posten

Kun je niet de juiste werkomschrijving vinden in de RAW-catalogus dan kun je ook zelf een post aanmaken. Zorg er dan voor dat de eerste 4 cijfers matchen met de hoofdstukindeling vanuit de RAW-catalogus en dat de laatste 2 cijfers 99 zijn.

Voorbeeld: wil je iets zeggen over het verwijderen van bomen, maar dekken beide omschrijvingen de lading niet? Maak dan post 515199 aan of haal hem uit de Verkenner.

Verwijderen

Een bestekspost kun je verwijderen door op het hoofdstuk te gaan staan en in het rechtermuisknopmenu te kiezen voor [Verwijderen]. Ook kun je de post selecteren en dan kiezen voor de knop [Delete].

Nadat je de post hebt toegevoegd, kun je deze projectspecifiek maken.

Veelgestelde vragen

Probeer je een RSX te maken maar krijg je een melding dat dit niet lukt?

In CIVIEL 9 kan je het programma je bestand controleren via [Inhoud] [Bestek controleren] en pas je bestand hier op aan.

Wanneer komt de jaarversie 2023 uit?

De jaarreleases komen altijd in september uit. Dit jaar was het iets later, 1 oktober 2023. De jaarrelease 2023 is beschikbaar vanaf CIVIEL 9.0.97.3.  De jaarrelease wordt niet meer verwerkt in CIVIEL 8.6.
Wil je met de jaarrelease 2023 aan de slag en gebruik je nog niet CIVIEL 9? Neem dan contact met ons op voor de overstap!