Hoofdstuk of subhoofdstuk toevoegen

In deel 2.2 Nadere Beschrijving heb je 1-, 2-, 3- en 4-cijferige posten tot je beschikking voor hoofdstukken en subhoofdstukken. Een post met 5 cijfers bestaat niet en een post met 6 cijfers is een bestekspost.

Net als bij besteksposten kun je op verschillende manieren een hoofdstuk of subhoofdstuk toevoegen. Voor elke optie is het belangrijk dat je boven hoofdstuk 9 staartposten staat.

Via dubbelklikken

Dubbelklik op de witte regel boven de staartposten. Er komt vervolgens een melding tevoorschijn die vraagt om het nieuwe bestekspostnummer en de hoofdcode. Hoofdstukken hebben geen hoofdcode, dus je hoeft hier alleen het hoofdstuknummer in de vullen en de kiezen voor Enter of [Toevoegen]. Bij elke manier van een hoofdstuk toevoegen volg je deze ‘procedure’.

Via dubbelklik hoofdstuk toevoegen

Het hoofdstuk wordt toegevoegd, de cursor komt automatisch in de kolom [omschrijving] zodat je direct de hoofdstuk omschrijving kunt invoeren.

Via rechtermuisknop

Ga op een witte regel boven de staartposten staan. Kies voor [Rechtermuisknop][Bestekspost invoegen].

Via de knoppenbalk

Kies voor [Invoegen] onder [Bewerken] op de knoppenbalk.

Via knoppenbalk hoofdstuk toevoegen

Via de sneltoets CTRL+Insert

Ga op een witte regel staan en kies voor CTRL+Insert. 

Met ENTER

Laatste manier is door op een lege regel (witte) te staan en voor ENTER te kiezen.

Zoals gezegd heb je dus 1-, 2-, 3- en 4-cijferige posten tot je beschikking, hieronder een voorbeeld:

Wil je het postnummer veranderen? Dan heb je hier twee opties voor: hernummeren of verplaatsen.

Verwijderen

Een hoofdstuk kun je verwijderen door op het hoofdstuk te gaan staan en in het rechtermuismenu te kiezen voor [Verwijderen]. Ook kun je de post selecteren en dan kiezen voor de knop [Delete].

Veelgestelde vragen

Probeer je een RSX te maken maar krijg je een melding dat dit niet lukt?

In CIVIEL 9 kan je het programma je bestand controleren via [Inhoud] [Bestek controleren] en pas je bestand hier op aan.

Wanneer komt de jaarversie 2023 uit?

De jaarreleases komen altijd in september uit. Dit jaar was het iets later, 1 oktober 2023. De jaarrelease 2023 is beschikbaar vanaf CIVIEL 9.0.97.3.  De jaarrelease wordt niet meer verwerkt in CIVIEL 8.6.
Wil je met de jaarrelease 2023 aan de slag en gebruik je nog niet CIVIEL 9? Neem dan contact met ons op voor de overstap!