Nota van Inlichtingen

In een Nota van Inlichtingen worden de wijzigingen op het bestek aangegeven. Deze Nota kun je weer inlezen op het originele bestek om zo de wijzigingen inzichtelijk te maken.

De Nota van Inlichtingen maken

Door CROW is hier een speciaal sjabloon voor gemaakt. Afhankelijk van het soort bestek dat je aan het maken bent, kies je het juiste sjabloon: RAW-bestek of Raamovereenkomst. Kies voor [Bestand] [Nieuw] om het juiste sjabloon te openen.

Nadat je het juiste sjabloon hebt gekozen, moet je deze koppelen aan het bestek waarop de Nota van toepassing is. De Windowsverkenner verschijnt. Koppel de Nota aan het *.bestek-bestand van het bestek. Het bestek wordt geopend onderop in het beeld.

 

Je gaat nu per besteksdeel aangeven wat de veranderingen zijn.

Belangrijk om te weten, is dat CIVIEL alleen de aanpassingen in deel 2.2. automatisch kan verwerken.

Vrije gedeelte voor bestek

Hier kun je alle vragen en antwoorden neerzetten die tijdens de inlichtingen zijn gesteld. (Tekst kopiëren uit Word is ook mogelijk).

Deel 1, 2 en 3

Tekstuele velden: geef hier alleen de verandering op. Verandert er niets, vul dan niets in. Het is niet toegestaan om de paragrafen te verwijderden (RAW-systematiek).

Deel 2.2

Voor de veranderingen in deel 2.2 kun je gebruik maken van het geopende bestek (onderop in je beeld). Alle posten die in deel 2.2 veranderen, moeten in de Nota komen. Je kunt hiervoor de besteksposten naar de Nota slepen of dubbelklikken op de posten.

 

Achter elke post die je toevoegt, geef je aan wat er veranderd is. Dat doe je in de kolom [Toelichting bij de wijziging].

Komt er een deficode te vervallen? Kies dan voor positie 9 en geef aan dat de deficode is komen te vervallen.

Vervalt een post? Klik dan met je rechtermuisknop op de post en kies voor [Deze post vervalt].

 

De originele post wordt verwijderd. Er blijft alleen een wijzigingsregel over. Het is heel belangrijk dat vervallen posten op deze manier worden verwerkt. Doe je dat niet, dan blijft de post in het bestek staan bij het invoegen van de Nota.

Nieuwe posten kun je toevoegen vanuit de verkenner.

De Nota van Inlichtingen opslaan

Is de nota af, sla deze dan op. Het uitwisselformaat van de Nota is het NSX-bestand.Het NSX stuur je naar de aannemers en kun je zelf ook invoegen in je bestek.

 

De Nota van Inlichtingen verwerken in het bestek

Open het bestek en kies voor [Inhoud] [Nota inlezen].

 

Er verschijnt een pop-up die aangeeft wat er gebeurt bij het invoegen van de Nota.

 

De gegevens in de Nota overschrijven de in het bestek aanwezige gegevens.

Nadat de Nota is ingevoegd, word je gevraagd om het (aangepaste) bestek onder een andere naam op te slaan. Doe dit direct, deze optie is namelijk niet ongedaan te maken.Nadat je het bestek hebt opgeslagen, zie je in bestekstructuur een overzicht van alle posten die gewijzigd zijn. Door erop te klikken kun je de posten een voor een doorlopen.

Bij de gewijzigde posten zie je ook de wijzigingsteksten in beeld. Dat wordt als een notitie weergegeven.

Veelgestelde vragen

Probeer je een RSX te maken maar krijg je een melding dat dit niet lukt?

In CIVIEL 9 kan je het programma je bestand controleren via [Inhoud] [Bestek controleren] en pas je bestand hier op aan.

Wanneer komt de jaarversie 2023 uit?

De jaarreleases komen altijd in september uit. Dit jaar was het iets later, 1 oktober 2023. De jaarrelease 2023 is beschikbaar vanaf CIVIEL 9.0.97.3.  De jaarrelease wordt niet meer verwerkt in CIVIEL 8.6.
Wil je met de jaarrelease 2023 aan de slag en gebruik je nog niet CIVIEL 9? Neem dan contact met ons op voor de overstap!