Zaterdag 4 mei tussen 12:00 en 19:00 voeren wij onderhoud uit. Uiteraard proberen wij downtime zoveel mogelijk te voorkomen, maar het zal kunnen betekenen dat verschillende omgevingen en mijn.bakkerspees.nl korte onderbrekingen kunnen hebben tot maximaal een uur.

Moederbestek maken

Een moederbestek is een soort van bibliotheek. Je kunt er bijvoorbeeld deel 3 bepalingen of standaard werkomschrijvingen in zetten. Begin je een nieuw bestek, dan kun je veel informatie uit het moederbestek halen. Dat scheelt je veel tijd, omdat je niet steeds (hetzelfde) hoeft te typen. Ook voor het maken van deelopdrachten is een moederbestek handig.

Een moederbestek maak je op dezelfde manier als een normaal bestek. Je kunt dus deel 1, 2 en 3 invoeren. Ben je tevreden met je bestand dan sla je dat op in de verkenner. Op deze manier kun je er altijd bij.

Ga naar [Bestand] [Opties] [Moederbestekken].

Kies voor [Toevoegen]. Voeg je moederbestand toe en kies voor [OK].

Open de Verkenner en kijk of het moederbestek nu in de Verkenner staat als moederbestek.

Informatie toevoegen aan je moederbestek

Natuurlijk kun je altijd nog posten toevoegen, aanpassen of verwijderen uit je moederbestek. Open daarvoor het moederbestek en maak de aanpassingen. Zolang je het bestand niet meer verplaatst (op de server of op je computer), onthoudt CIVIEL waar het bestand staat en hoef je dit niet meer aan te passen bij de programmaeigenschappen.

Je kunt meerdere referentie/moederbestanden in de Verkenner zetten. Het kan ook handig zijn om één of meerdere besteksjablonen te maken.

SJABLONEN MAKEN