Moederbestek maken

Een moederbestek is een soort van bibliotheek. Je kunt er bijvoorbeeld deel 3 bepalingen of standaard werkomschrijvingen in zetten. Begin je een nieuw bestek, dan kun je veel informatie uit het moederbestek halen. Dat scheelt je veel tijd, omdat je niet steeds (hetzelfde) hoeft te typen. Ook voor het maken van deelopdrachten is een moederbestek handig.

Een moederbestek maak je op dezelfde manier als een normaal bestek. Je kunt dus deel 1, 2 en 3 invoeren. Ben je tevreden met je bestand dan sla je dat op in de verkenner. Op deze manier kun je er altijd bij.

Ga naar [Bestand] [Opties] [Moederbestekken].

Kies voor [Toevoegen]. Voeg je moederbestand toe en kies voor [OK].

Open de Verkenner en kijk of het moederbestek nu in de Verkenner staat als moederbestek.

Informatie toevoegen aan je moederbestek

Natuurlijk kun je altijd nog posten toevoegen, aanpassen of verwijderen uit je moederbestek. Open daarvoor het moederbestek en maak de aanpassingen. Zolang je het bestand niet meer verplaatst (op de server of op je computer), onthoudt CIVIEL waar het bestand staat en hoef je dit niet meer aan te passen bij de programmaeigenschappen.

Je kunt meerdere referentie/moederbestanden in de Verkenner zetten. Het kan ook handig zijn om één of meerdere besteksjablonen te maken.  

SJABLONEN MAKEN

Veelgestelde vragen

Probeer je een RSX te maken maar krijg je een melding dat dit niet lukt?

In CIVIEL 9 kan je het programma je bestand controleren via [Inhoud] [Bestek controleren] en pas je bestand hier op aan.

Wanneer komt de jaarversie 2023 uit?

De jaarreleases komen altijd in september uit. Dit jaar was het iets later, 1 oktober 2023. De jaarrelease 2023 is beschikbaar vanaf CIVIEL 9.0.97.3.  De jaarrelease wordt niet meer verwerkt in CIVIEL 8.6.
Wil je met de jaarrelease 2023 aan de slag en gebruik je nog niet CIVIEL 9? Neem dan contact met ons op voor de overstap!