Introductie tot Stamgegevens

Stamgegevens is een applicatie waarin je je kostenbestanden kunt beheren. Dit kunnen losse tarieven zijn zoals personeel en machines maar ook leveranciers lijsten, werkpakketten, constructies, profielen of kostenbestanden zoals die van Archidat.

In Stamgegevens beheer je zowel de kostenbestanden voor CIVIEL 9 Calculatie als voor CALC. Je kunt er voor kiezen om zelf een bibliotheek op te bouwen of om gebruik te maken bestaande kosten bestanden.

CIVIEL

Voor CIVIEL heb je twee niveaus waarop je je prijzen kunt beheren.

Niveau 1: Tarieven

Dit zijn ‘losse prijzen’, denk hierbij aan een grondwerker, shovel, rupskraan of betonband.

Niveau 2: Werkpakketten

Een werkpakket is een bundeling van tarieven voor een bepaalde handeling. Voorbeeld: voor grond ontgraven heb je zowel een grondwerker als rupskraan nodig, deze kun je samen opslaan als werkpakket. Zo hoef je niet steeds apart een grondwerker en kraan toe te voegen maar kun je het voorgedefinieerde werkpakket gebruiken.

Alles wat je in de Stamgegevens beheert, is uiteindelijk zichtbaar in de Verkenner van CIVIEL Calculatie. Daar kun je de tarieven en werkpakketten daadwerkelijk gebruiken.

CALC

Voor CALC kun je zelf kiezen hoeveel niveaus je wilt gebruiken, we leveren er 5 standaard:

Niveau 0       Componenten

Dit zijn onderdelen die samen een tarief vormen, denk bijvoorbeeld aan brandstof.

Niveau 1       Tarieven

Dit zijn ‘losse prijzen’, denk hier bij aan een grondwerker, shovel, rupskraan of brekerzand.

Niveau 2       Werkpakketten

Een werkpakket is een bundeling van tarieven voor een bepaalde handeling. Voorbeeld: voor grond ontgraven heb je zowel een grondwerker als rupskraan nodig, deze kun je samen opslaan als werkpakket. Zo hoef je niet steeds apart een grondwerker en kraan hoeft toe te voegen maar kun je het voor gedefinieerde werkpakket gebruiken.

Niveau 3       Constructies

Een constructie is een bundeling van werkpakketten, een voorbeeld kan zijn de aanleg van 1 kilometer weg. Constructies (en profielen) worden vaak gebruikt bij ramingen van grote projecten. Hiervoor is nog geen detailraming nodig, maar wil je wel graag een globale prijs hebben.

Niveau 4       Profielen

Een profiel is een bundeling van constructies, denk hierbij aan de aanleg van een brug. Zo’n profiel bestaat uit heel veel tarieven, werkpakketten en constructies en al deze elementen vormen samen één prijs: de totaal prijs van een brug.

Veelgestelde vragen

Probeer je een RSX te maken maar krijg je een melding dat dit niet lukt?

In CIVIEL 9 kan je het programma je bestand controleren via [Inhoud] [Bestek controleren] en pas je bestand hier op aan.

Wanneer komt de jaarversie 2023 uit?

De jaarreleases komen altijd in september uit. Dit jaar was het iets later, 1 oktober 2023. De jaarrelease 2023 is beschikbaar vanaf CIVIEL 9.0.97.3.  De jaarrelease wordt niet meer verwerkt in CIVIEL 8.6.
Wil je met de jaarrelease 2023 aan de slag en gebruik je nog niet CIVIEL 9? Neem dan contact met ons op voor de overstap!