Werkpakketten aanmaken

Naast het aanmaken van werkpakketten in CIVIEL9 of CALC kunnen deze ook direct in de Stamgegevens gemaakt worden. Een werkpakket is een bundeling van tarieven die gebruikt kunnen worden om mee te calculeren. Net zoals bij tarieven ligt de productie hierbij vast.

Stamgegevens Werkpakket

De eerste stap in het aanmaken van een werkpakket in de Stamgegeven applicatie is naar het niveau werkpakketten te gaan. Vervolgens kan via [Inhoud][Bewerken][Nieuw] een nieuw element aangemaakt worden. Wanneer deze functie geselecteerd wordt opent het volgende scherm:

Stamgegevens nieuw element

Het nummer kan zelf gekozen worden, maar het is belangrijk dat het nummer niet al in gebruik is. Wanneer je een kopregel aan wil maken om bijvoorbeeld een hoofdstuk te markeren hoef je simpelweg het vak [Kopregel] aan te vinken.

Wanneer het gewenste nummer is opgeschreven in de invulbalk kan [OK] geselecteerd worden en verschijnt het onderstaande scherm. Wanneer deze niet zichtbaar wordt, controleer dan of [Inhoud][Weergave][Details] aan staat.

Stamgegevens werkpakket invulveld

De omschrijving van het werkpakket dient ingevuld te worden. Er zit een restrictie op de informatie die aan de omschrijving toegevoegd kan worden en de tekst wordt weer rood zodra deze te lang is. In het veld Detaillering kan extra overige informatie toegevoegd die van toepassing is op dit werkpakket.

Het werkpakket kan vervolgens onderbouwd worden met tarieven door op [Onderbouwing][Nieuw] te klikken. Dit opent een nieuw venster met daarin de elementenlijst die gebruikt kan worden om tarieven te selecteren.

Stamgegevens nieuw element

Zodra er een tarief is toegevoegd komt er een nieuwe tabel tevoorschijn waar alle tarieven zichtbaar zijn. In deze nieuwe tabel is het mogelijk om onder andere de productie in te voeren.

Details ingevuld - Werkpakket

Zoals in bovenstaande afbeelding te zien is worden in de kolom Omschrijving zowel de omschrijving als het elementnummer weergegeven en onderstreept. Wanneer deze geselecteerd wordt komt een venster met de snelkoppeling naar het element naar voren.

Veelgestelde vragen

Probeer je een RSX te maken maar krijg je een melding dat dit niet lukt?

In CIVIEL 9 kan je het programma je bestand controleren via [Inhoud] [Bestek controleren] en pas je bestand hier op aan.

Wanneer komt de jaarversie 2023 uit?

De jaarreleases komen altijd in september uit. Dit jaar was het iets later, 1 oktober 2023. De jaarrelease 2023 is beschikbaar vanaf CIVIEL 9.0.97.3.  De jaarrelease wordt niet meer verwerkt in CIVIEL 8.6.
Wil je met de jaarrelease 2023 aan de slag en gebruik je nog niet CIVIEL 9? Neem dan contact met ons op voor de overstap!