Tarieven aanmaken

Om tot een goede kostenbibliotheek te komen is het van belang dat je eerst al je tarieven in de stamgegevens zet. Dit kun je handmatig doen of door middel van een van onze import mogelijkheden. In dit artikel vertellen we je alles over het handmatig opbouwen van je tarieven.

Open de Stamgegevens applicatie. Als je dit voor de eerste keer doet, dan zal je zien dat er nog niets in staat:

Begin met het aanmaken van een hoofdstuk, dit is belangrijk zo houd je straks overzicht in je Verkenner. Voorbeeld:

Zorg ervoor dat de je op het niveau van de tarieven zit en kies daarna via de knoppenbalk voor [Nieuw]. Er verschijnt een schermpje:

Hoofdstuk toevoegen

Geef het nummer van het hoofdstuk op, in dit geval kiezen we voor 1, zet een vinkje voor ‘Kopregel’ en kies voor [OK]. Er is nu een regel aangemaakt, geef de regel een omschrijving.

Je hebt nu een hoofdstuk aangemaakt. Kies wederom voor [Nieuw], geef het gewenste nummer op en kies voor [OK]. Dit keer maken we geen kopregel aan. Geef het tarief een omschrijving, eenheid en prijs. Het bedrag dat bij ‘verkoopprijs’ staat is het bedrag dat je in je calculatie zult gebruiken.

Zorg ervoor dat je altijd in dezelfde numerieke volgorde blijft. Alle nummers die met 1 beginnen zullen onder hoofdstuk 1 worden geplaatst. Heb je een foutje gemaakt, dan kun je gemakkelijk het nummer aanpassen door het weg te halen en iets anders neer te zetten. Wil je nog meer sub hoofdstukken aanmaken dan kan dat natuurlijk. Kies voor [Nieuw] en zorg ervoor dat je het vinkje voor ‘Kopregel’ aanzet.

Belangrijk om te weten is dat als je vergeet het vinkje voor ‘kopregel’ aan te zetten dat je de regel niet meer kunt veranderen in een kopregel. Verwijder de regel en maak opnieuw een kopregel aan.

Verwijderen

Verwijderen van regels kan via de verwijderknop in de knoppenbalk.

Regel verwijderen

Dupliceren van tarieven

Heb je tarieven die een beetje op elkaar lijken en wil je niets steeds alles opnieuw intypen, dan kun je de tarieven ook kopiëren door te kiezen voor [Dupliceren] in de knoppenbalk

Dupliceren van regels

In het artikel Kolommen Stamgegevens gaan we nog wat dieper in op de tarieven en hoe je deze nog meer informatie kun meegeven zoals kostensoort, artikelnummer of leveranciers naam.

Voorbeeld van een gevulde calculatieset:

Veelgestelde vragen

Probeer je een RSX te maken maar krijg je een melding dat dit niet lukt?

In CIVIEL 9 kan je het programma je bestand controleren via [Inhoud] [Bestek controleren] en pas je bestand hier op aan.

Wanneer komt de jaarversie 2023 uit?

De jaarreleases komen altijd in september uit. Dit jaar was het iets later, 1 oktober 2023. De jaarrelease 2023 is beschikbaar vanaf CIVIEL 9.0.97.3.  De jaarrelease wordt niet meer verwerkt in CIVIEL 8.6.
Wil je met de jaarrelease 2023 aan de slag en gebruik je nog niet CIVIEL 9? Neem dan contact met ons op voor de overstap!