FIDIC

FIDIC is een serie van contractvormen uitgebracht door de International Federation of Consulting Engineers. De naam van de FIDIC contractvormen komt voort uit de originele Franse naam van deze organisatie “Fédération Internationale Des Ingénieurs-Conseils”. De organisatie heeft meer dan honderd leden wereldwijd, Nederland wordt vertegenwoordigd door het Koninklijke NLingenieurs. Bakker&Spees heeft voor de FIDIC Red Book en de FIDIC Yellow Book VISI-raamwerken ontwikkeld.

Introductie FIDIC contracten

De FIDIC contract hebben als doel om te voorzien een (open) standaard voor contracten die in bouwprojecten over de hele wereld gebruikt kunnen worden. Ze bevatten naast de behalve contracten zelf ook achtergronden (guides), aanbestedingsprocedures en modelovereenkomsten. Er bestaan verschillende FIDIC contractvormen afhankelijk van het doel waarvoor ze gebruikt dienen te worden. Deze worden aangeduid met kleuren. Zo zijn er bijvoorbeeld:

  • FIDIC Red Book (voor traditionele bouwprojecten, waar het ontwerp door de opdrachtgever wordt bepaald)
  • FIDIC Yellow Book (voor design&build projecten, waar het ontwerp door de opdrachtnemer wordt bepaald)
  • FIDIC Orange Book (voor design, build & turn-key projecten)
  • FIDIC Blue Book (voor baggerwerkzaamheden)
  • FIDIC Green Book (voor kleine, simpele werkzaamheden)
  • FIDIC Silver Book (voor EPC / Turn-key projecten)
  • FIDIC Gold Book (voor design, build, operate & maintain projecten)

Meer weten over welk type FIDIC contract past bij jouw project? Bekijk de uitleg van de International Federation of Consulting Engineers.

 

 

FIDIC Yellow Book rollenkaart

Op deze afbeelding is de basis rollenkaart van een FIDIC Yellow -project weergegeven. Aan de linkerzijde van de stippellijn (het contractvlak) staat de projectorganisatie van de contractor (aannemer) en aan de rechterzijden die van de employer (opdrachtgever). De projectorganisaties van de contractor en de employer hebben een eerste en tweede lijn. De rollen die met een lijn met elkaar verbonden zijn mogen met elkaar communiceren over formele zaken en daarover afspraken maken. Als binnen een project geen VISI gebruikt wordt kan het gebeuren dat rolhouders die niet met elkaar verbonden zijn met een lijn toch afspraken met elkaar maken, dat kan bij het gebruik van VISI niet meer. We kunnen wel iemand wel machtigen namens iemand in een andere rol waardoor taken gedeeld kunnen worden.

Op contractvlak wordt ingeregeld dat alleen de rollen die volgens het contract mandaat hebben afspraken met elkaar mogen maken over formele zaken, dit zorgt ervoor dat rollen zonder mandaat geen afspraken met elkaar kunnen maken. Bij een FIDIC Yellow Book project kunnen technical consultants, project supervisors en financial managers van de employer bijvoorbeeld geen afspraken met de contractor maken als daartoe geen mandaat is verleend. Communicatie vanaf de tweede lijn gaat altijd eerst naar de eerste lijn en dan handmatig vanaf de eerste lijn naar de contractpartner, dit omdat de eerste lijn verantwoordelijk is voor uitgaande communicatie. Dit creëert een extra controleslag voor uitgaande communicatie vanaf de tweede lijn. Binnenkomende communicatie vanaf de contractpartner kan handmatig vanaf de eerste lijn worden doorgestuurd naar de juiste rol op de tweede lijn, dit kan op basis van bepaalde criteria automatisch ingeregeld worden.

 

Meer informatie?

Wil je meer weten over dit raamwerk, of de verschillende procesdiagrammen eens doornemen? Neem dan contact op met je accountmanager.

NEEM CONTACT OP

 

Veelgestelde vragen

Werken met VISI in Internet Explorer

Werk je met VISI Web, dan raden we je aan om niet met Internet Explorer te werken. Betere browsers zijn Edge, Firefox en Chrome. Internet Explorer is verouderd en ondersteunt niet alle nieuwe functionaliteiten van VISI 4.5.

Ik ga een VISI-project verlaten hoe kan ik mijn account overdragen?

Ga je een project verlaten? Dan kun je een opvolger laten instellen. Deze opvolger kan al jouw openstaande acties afhandelen en nieuwe berichten behandelen.Je kunt hiervoor een e-mail sturen naar onze servicedesk, wij passen dit direct voor je aan! Wil je het niet direct aangepast hebben, laat ons dan weten per wanneer de opvolging in gaat.

Wist je dat downloaden van bijlagen anders werkt per internetbrowser?

Zo zullen Firefox en IE vragen of je het bestand wilt openen of opslaan, maar zal Chrome het bestand direct (dus zonder vraag) downloaden.