Basisniveau van elementen instellen

Je kunt via de ‘Eigenschappen van het bestand’ bepalen wat je basisniveau van elementen is (Componenten, Tarieven, Werkpakketten, Constructies of Profielen). Dit is handig, want de lijst ‘Elementen in calculatie’ wordt opgebouwd met elementen van het laagste niveau (basisniveau).

Ga naar [Bestand] [Eigenschappen] en [Opties] om je basisniveau van elementen in te stellen.

Als er ingesteld wordt dat Componenten het basisniveau van elementen zijn dan worden de Componenten getoond in de lijst ‘Elementen in calculatie’.

Als er ingesteld wordt dat Werkpakketten het basisniveau van elementen zijn dan worden de Werkpakketten getoond in de lijst ‘Elementen in calculatie’.

In de meeste gevallen, en dat is ook standaard ingesteld, zullen Tarieven het basisniveau elementen zijn. Hetzelfde als in CIVIEL 9.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik printen?

Via [Beeld] en [Rapportvenster toevoegen] kun je een rapportvenster toevoegen: de complete calculatie of de standaardofferte. Vervolgens kun je via [Secties] zelf bepalen welke secties je wilt zien, paginaonderbrekingen instellen en kopteksten aan- of uitzetten.

Hoe stel ik mijn basisniveau van elementen in?

Je kunt via [Eigenschappen van het bestand] bepalen wat je basisniveau van elementen is (Componenten, Tarieven, Werkpakketten, Constructies of Profielen). De lijst [Elementen in de calculatie] wordt opgebouwd met de elementen van het laagste niveau.

Hoeveel niveaus zijn er in CALC?

Standaard zijn er vijf niveaus in CALC: Componenten, Tarieven, Werkpakketten, Constructies en Profielen. Componenten zijn hierbij het laagste niveau en Profielen het hoogste niveau. Een schip (tarief) kan bijvoorbeeld bestaan uit brandstof (component) en een verzekering (component). Een Werkpakket is dan weer een bundeling van tarieven. Voor grond ontgraven heb je bijvoorbeeld een grondwerker (tarief) en een kraan (tarief) nodig. Vervolgens is een Constructie weer een bundeling van werkpakketten en een Profiel een bundeling van constructies.