Kopiëren, knippen en plakken

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt kopiëren, knippen en plakken binnen CALC.

• Alles in de calculatie kun je kopiëren, knippen of plakken. Je kunt dit op verschillende manieren doen
  • Door gebruik te maken van kopiëren, knippen en plakken vanuit de knoppenbalk;
  • Door gebruik te maken van de [Rechtermuisknop] en te kiezen voor kopiëren, knippen of plakken;
  • Door gebruik te maken van de sneltoetsen CTRL+C (kopiëren), CTRL+X (knippen) of CTRL+V (plakken);
  • Door gebruik te maken van drag & drop. Met drag & drop heb je twee opties:
    1. Verplaatsen (regel selecteren middels CTRL+Klik en met je muis naar de juiste plek slepen).
    2. Kopiëren (regel selecteren middels CTRL+Klik, CTRL ingedrukt houden en je muis naar de juiste plek slepen).

Let goed op waar je de muis loslaat!

-> Streepje onder de tekst: geselecteerde items komen onderaan in de rij.

-> Streepje boven de tekst: geselecteerde items komen boven de streep.

-> Om de tekst heen: geselecteerde items worden in het hoofdstuk geplaatst (na laatste invoer).

Je kunt alleen kopiëren, knippen en plakken binnen dezelfde calculatie of naar een andere calculatie waar hetzelfde sjabloon gebruikt wordt.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik printen?

Via [Beeld] en [Rapportvenster toevoegen] kun je een rapportvenster toevoegen: de complete calculatie of de standaardofferte. Vervolgens kun je via [Secties] zelf bepalen welke secties je wilt zien, paginaonderbrekingen instellen en kopteksten aan- of uitzetten.

Hoe stel ik mijn basisniveau van elementen in?

Je kunt via [Eigenschappen van het bestand] bepalen wat je basisniveau van elementen is (Componenten, Tarieven, Werkpakketten, Constructies of Profielen). De lijst [Elementen in de calculatie] wordt opgebouwd met de elementen van het laagste niveau.

Hoeveel niveaus zijn er in CALC?

Standaard zijn er vijf niveaus in CALC: Componenten, Tarieven, Werkpakketten, Constructies en Profielen. Componenten zijn hierbij het laagste niveau en Profielen het hoogste niveau. Een schip (tarief) kan bijvoorbeeld bestaan uit brandstof (component) en een verzekering (component). Een Werkpakket is dan weer een bundeling van tarieven. Voor grond ontgraven heb je bijvoorbeeld een grondwerker (tarief) en een kraan (tarief) nodig. Vervolgens is een Constructie weer een bundeling van werkpakketten en een Profiel een bundeling van constructies.