Kolommen aan- en uitzetten

In CALC kun je zelf bepalen welke kolommen je wilt zien en in welke volgorde de kolommen moeten staan.

Ga met de linkermuis in de sectie staan waarin je kolommen aan- of uit wilt zetten. Klik vervolgens in de balk waar alle kolomnamen staan op de rechtermuis.

De [Kolomkiezer] verschijnt en je kunt kolommen selecteren door ze aan te vinken. Je deselecteert kolommen door ze uit te vinken. Bevestig je keuze door op [Ok] te klikken.

In dit voorbeeld heb ik de kolom [BTW] aangevinkt. Je ziet dat de kolom [BTW] nu aan de calculatietabel is toegevoegd.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik printen?

Via [Beeld] en [Rapportvenster toevoegen] kun je een rapportvenster toevoegen: de complete calculatie of de standaardofferte. Vervolgens kun je via [Secties] zelf bepalen welke secties je wilt zien, paginaonderbrekingen instellen en kopteksten aan- of uitzetten.

Hoe stel ik mijn basisniveau van elementen in?

Je kunt via [Eigenschappen van het bestand] bepalen wat je basisniveau van elementen is (Componenten, Tarieven, Werkpakketten, Constructies of Profielen). De lijst [Elementen in de calculatie] wordt opgebouwd met de elementen van het laagste niveau.

Hoeveel niveaus zijn er in CALC?

Standaard zijn er vijf niveaus in CALC: Componenten, Tarieven, Werkpakketten, Constructies en Profielen. Componenten zijn hierbij het laagste niveau en Profielen het hoogste niveau. Een schip (tarief) kan bijvoorbeeld bestaan uit brandstof (component) en een verzekering (component). Een Werkpakket is dan weer een bundeling van tarieven. Voor grond ontgraven heb je bijvoorbeeld een grondwerker (tarief) en een kraan (tarief) nodig. Vervolgens is een Constructie weer een bundeling van werkpakketten en een Profiel een bundeling van constructies.