Zaterdag 4 mei tussen 12:00 en 19:00 voeren wij onderhoud uit. Uiteraard proberen wij downtime zoveel mogelijk te voorkomen, maar het zal kunnen betekenen dat verschillende omgevingen en mijn.bakkerspees.nl korte onderbrekingen kunnen hebben tot maximaal een uur.

Volgorde kolommen aanpassen

In CALC bepaal je zelf in welke volgorde de kolommen staan. Tevens kun je kolommen aan- en uitzetten.

Door met de linkermuisknop op de lichtgrijze kolomtitels te klikken verschijnt bovenin je calculatie de donkergrijze kolomwijziging module. Deze bepaald voor welke tabel de kolommen aangepast kunnen worden.

In onderstaand voorbeeld wordt de volgorde van de kolommen in de sectie [Calculatie] veranderd. Selecteer met de linkermuisknop op de kolom [Eenheid] en versleep deze naar een andere positie.  De blauwe balk is de plek waar de kolom terecht komt. In onderstaand voorbeeld komt de kolom [Eenheid] dus tussen de kolom [Hoeveelheid] en de kolom [Omschrijving].

Je ziet dat de kolom [Eenheid] nu inderdaad tussen de kolom [Omschrijving] en [Hoeveelheid] is gekomen.

Ook is het mogelijk de rijen in kolommen te sorteren. Dit kan in elke tabel per kolom worden bepaald, behalve in de Calculatietabel.

Je klikt eerst op de tabel waarin je het wilt sorteren. Daarna klikt je op de kolomnaam in de grijze balk bovenaan. In de volgende voorbeelden wordt de Omschrijvingskolom gesorteerd.

Voorbeeld 1. Omschrijvingskolom met volgorde van invoer.

Voorbeeld 2. De eerste klik sorteert de kolom van Z->A of hoog->laag.

Voorbeeld 3. De tweede klik sorteert de kolom van A->Z of laag-> hoog.

De derde klik toont de originele volgorde weer. Dit is de volgorde van invoer.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik printen?

Via [Beeld] en [Rapportvenster toevoegen] kun je een rapportvenster toevoegen: de complete calculatie of de standaardofferte. Vervolgens kun je via [Secties] zelf bepalen welke secties je wilt zien, paginaonderbrekingen instellen en kopteksten aan- of uitzetten.

Hoe stel ik mijn basisniveau van elementen in?

Je kunt via [Eigenschappen van het bestand] bepalen wat je basisniveau van elementen is (Componenten, Tarieven, Werkpakketten, Constructies of Profielen). De lijst [Elementen in de calculatie] wordt opgebouwd met de elementen van het laagste niveau.

Hoeveel niveaus zijn er in CALC?

Standaard zijn er vijf niveaus in CALC: Componenten, Tarieven, Werkpakketten, Constructies en Profielen. Componenten zijn hierbij het laagste niveau en Profielen het hoogste niveau. Een schip (tarief) kan bijvoorbeeld bestaan uit brandstof (component) en een verzekering (component). Een Werkpakket is dan weer een bundeling van tarieven. Voor grond ontgraven heb je bijvoorbeeld een grondwerker (tarief) en een kraan (tarief) nodig. Vervolgens is een Constructie weer een bundeling van werkpakketten en een Profiel een bundeling van constructies.