Opstellen offerte / niet RAW-Calculatie

Naast het uitrekenen van RAW-bestekken kun je andere soorten calculaties maken zoals offertes.

Kies voor [Bestand][Nieuw][Calculatie] of open een eigen gemaakt sjabloon.

 

 

Je bestand bestaat uit drie delen:

 

 

Standaard kom je terecht in deel 2.2 maar je kunt altijd naar een ander gedeelte toe gaan. Je zult twee verschillende kleuren zien, blauw en zwart. Alles wat blauw is kun je aanpassen, zwarte tekst kun je niet aanpassen.

Voorblad

Het sjabloon begint met het voorblad. Hier kun je de gegevens van de klant invullen en je offerte tekst en/of offerte voorwaarden invoeren. Je kunt dit voorblad helemaal naar wens aanpassen, zo kun je plaatjes toevoegen, het lettertype aanpassen maar ook bepaalde variabelen zoals de aanneemsom of het subtotaal in je voorblad opnemen. Gebruik hiervoor op de knoppenbalk de functie [Veld]

 

 

 

Als je wilt kun je het voorblad ook als sjabloon opslaan of juist een eerder gemaakt sjabloon invoegen:

 

Openen of opslaan voorblad

 

Deel 2.2.

In deel 2.2 kun je de werkomschrijvingen invoeren. Het toevoegen van werkomschrijvingen kan op verschillende manieren;

  1. Dubbelklik met de muis:  Ga naar de plek waar je een post wilt toevoegen en dubbelklik met de linkermuisknop.
  2. Rechtermuisklik, aanvullen: Ga naar de plek waar je een post wilt toevoegen en kies voor [rechtermuisknop][aanvullen].
  3. CTRL+Insert: Kies voor CTRL+Insert
  4. Via de knoppenbalk: Kies voor [Invoegen]

Nadat je voor een van de vier opties hebt gekozen verschijnt er een scherm met een postnummer:

 

Werkomschrijving toevoegen aan je calculatie

 

CIVIEL zal met een 6-cijferig nummer komen, een werkbeschrijving. Ben je tevreden met deze suggestie, kies dan voor toevoegen. Zo niet, pas het nummer naar wens aan en kies voor toevoegen. Wil je bijvoorbeeld eerst een hoofdstuk invoegen, kies dan bijvoorbeeld voor 1.

Je kunt vier soorten (sub)hoofdstukken invoeren:

 

 

Je hoeft trouwens niet perse deze volgorde aan te houden, je kunt ook alleen werken met bijvoorbeeld 1 en 4 cijfers. 5 cijfers bestaan niet en 6 cijfers betekent altijd een werkomschrijving.

Wil je met een compleet andere nummering werken? Dat kan ook, activeer dan de kolom [Alternatief postnummer]. Je kunt in deze kolom cijfers, getallen en een combinatie van de twee gebruiken.

 

 

Werkbeschrijvingen invoeren

De regel met een 6-cijferig postnummer is de regel om je werkomschrijving in te voeren. Dit kan één regel zijn, maar je kunt ook een uitgebreidere tekst invoeren

 

 

Hergebruik van werkomschrijvingen

Naast het zelf invoeren van werkomschrijvingen kun je ook teksten uit eerdere calculaties hergebruiken. Open het een andere calculatie, schik je vensters en sleep de juiste posten over.

Ook kun je een moedercalculatie maken waar je posten uit kunt halen.

Onderbouwen calculatie

Het onderbouwen van de calculatie kan op precies dezelfde manier als een RAW-calculatie:

  1. Op basis van eenheidsprijzen
  2. Op basis van tarieven
  3. Op basis van werkpakketten

Afdrukken

Kies voor [Bestand][Afdrukken][Begroting], je kunt nog heel veel aan de print veranderen/instellen via de tabjes Instellingen, Kolommen, Opmaak & Ondertekening. Maak de nodige aanpassingen en kies voor [Rapport genereren].

Ga voor een uitgebreid overzicht van alle kolommen en opties in deze print naar het kennisbank artikel: Extra kolommen

Afdrukinstellingen bewaren

Maak je verschillende prints en wil je niet steeds alle vinkjes aan en uitzetten, maak dan je eigen print instellingen. Kies voor [Nieuwe afdruk], geef je afdruk een naam en geef aan wat je standaard ingesteld wilt hebben. Nadat je een afdrukvoorbeeld hebt gemaakt worden je printinstellingen bewaard.

 

 

Veelgestelde vragen

Probeer je een RSX te maken maar krijg je een melding dat dit niet lukt?

In CIVIEL 9 kan je het programma je bestand controleren via [Inhoud] [Bestek controleren] en pas je bestand hier op aan.

Wanneer komt de jaarversie 2023 uit?

De jaarreleases komen altijd in september uit. Dit jaar was het iets later, 1 oktober 2023. De jaarrelease 2023 is beschikbaar vanaf CIVIEL 9.0.97.3.  De jaarrelease wordt niet meer verwerkt in CIVIEL 8.6.
Wil je met de jaarrelease 2023 aan de slag en gebruik je nog niet CIVIEL 9? Neem dan contact met ons op voor de overstap!