Rekenregel

Rekenregels kun je gebruiken om een post op te splitsen. Bijvoorbeeld als je een verschil wilt maken tussen een machinale en handmatige bewerking, als je een levering apart wilt trekken van de handelingen of als je een hoeveelheid van een post wilt omrekenen.

  • Ga naar de post toe waarop je een rekenregel wilt toepassen en kies voor CTRL+M.
  • Geef een omschrijving op, je kunt zo veel rekenregels als je wilt bij een post toevoegen.
  • Onderbouw de rekenregels met tarieven.
Voorbeeld 1: werkzaamheden opdelen

Zo wordt duidelijk wat de kosten zijn:

– Handmatig = € 8.68 per m2.

– Machinaal = € 13.45 per m2.

Voorbeeld 2: eenheid/hoeveelheid omrekenen naar een andere waarde

Als je liever met een andere eenheid wilt rekenen dan kun je de gewenste eenheid invoeren als eenheid bij je rekenregel. In onderstaand voorbeeld willen we het aantal are per jaar berekenen en dit naar weken vertalen.

Stel de totaaloppervlakte is 250 are en je verwacht er wekelijks onderhoud uit te voeren. Met een formule kan je het aantal are over een jaar berekenen (=52 x 250), waarna de tarieven hier naartoe rekenen. Dit totaalbedrag wordt direct in de post gekopieerd en gedeeld door het aantal weken. Zo heb je een prijs per week voor de desbetreffende post.

Veelgestelde vragen

Probeer je een RSX te maken maar krijg je een melding dat dit niet lukt?

In CIVIEL 9 kan je het programma je bestand controleren via [Inhoud] [Bestek controleren] en pas je bestand hier op aan.

Wanneer komt de jaarversie 2023 uit?

De jaarreleases komen altijd in september uit. Dit jaar was het iets later, 1 oktober 2023. De jaarrelease 2023 is beschikbaar vanaf CIVIEL 9.0.97.3.  De jaarrelease wordt niet meer verwerkt in CIVIEL 8.6.
Wil je met de jaarrelease 2023 aan de slag en gebruik je nog niet CIVIEL 9? Neem dan contact met ons op voor de overstap!