Calculeren op basis van werkpakketten

Bij het calculeren op basis van werkpakketten maak je gebruik van een bundeling van tarieven (een pakket) die voor een bepaalde werkzaamheid staan. Groot voordeel van werkpakketten is dat je al een setje van tarieven hebt inclusief hun norm (productie).

Net als tarieven zijn werkpakketten te vinden in de Verkenner en te beheren in Stamgegevens. Je kunt op verschillende manieren een werkpakket aan je calculatie toevoegen, hieronder volgen de meest gebruikte opties:

Met de verkenner

  • Open de verkenner vanaf de knoppenbalk of kies voor CTRL+F3.
  • Ga naar de gewenste calculatieset, je kunt de hoofdstukken openen door op de + te klikken. Als je bij een ‘wit blaadje’ uitkomt, dan zit je bij een werkpakket. Onderin de verkenner zie je de tarieven die bij het werkpakket horen.
  • Ga op zoek naar het werkpakket dat je wilt gebruiken en sleep deze naar de gewenste post. Je kunt trouwens ook dubbelklikken op het werkpakket om deze in je calculatie te krijgen, zorg er dan wel voor dat je cursor op de plek staat waar je het werkpakket wilt toevoegen.

Met CTRL + W

  • Ga naar de post die je wilt onderbouwen en kies voor CTRL+W. Er verschijnt een scherm:
Werkpakket via CTRL+W invoegen
  • Als je het nummer van het werkpakket weet, dan kun je deze gelijk invoeren. Weet je het niet, dan kun je op het pijltje drukken en zie je al je calculatiesets weer. Kies het juiste werkpakket door erop dubbel te klikken.

Een andere optie is om op de post te gaan staan en te kiezen voor [Rechtermuisknop][Element invoegen][Werkpakket], volg dezelfde stappen als hierboven.

Nadat je het werkpakket hebt toegevoegd zie je deze onder de post staan. De omschrijving van het werkpakket is zeegroen, de tarieven blauw. Ook zie je de prijs per eenheid van het werkpakket evenals het totaalbedrag.

Groot voordeel van werkpakketten is dat de productie/hoeveelheid vooraf al zijn gedefinieerd. En klopt het een keer niet voor een bepaalde post, dan pas je het gemakkelijk aan. Ook kun je tarieven uit het werkpakket verwijderen of juist toevoegen. Meer weten het aanpassen van tarieven? Lees dan het hulpartikel Calculeren op basis van tarieven.

Wil je de prijs van een tarief aanpassen? Ga dan naar de Prijs van een tarief aanpassen.

Eigen werkpakket maken

Ben je aan het calculeren en kun je niet het juiste werkpakket vinden, dan kun je deze ook zelf aanmaken.

Kies voor CTRL+W en geef een nummer op die nog niet bestaat, dit mogen nummers, letters of een combinatie van de twee zijn. Geef het werkpakket een omschrijving en eenheid en kies dan voor [Enter] of [Toevoegen].

Zelf werkpakket aanmaken in calculatie

Voeg vanuit de Verkenner de gewenste tarieven toe en geef deze een productie of hoeveelheid. Je werkpakket is gemaakt.

Verwijderen van werkpakketten

Je verwijdert een werkpakket door in het rechtermuisknopmenu te kiezen voor [Verwijderen] of de ‘zeegroene’ regel te selecteren en daarna te kiezen voor [Delete].

Veelgestelde vragen

Probeer je een RSX te maken maar krijg je een melding dat dit niet lukt?

In CIVIEL 9 kan je het programma je bestand controleren via [Inhoud] [Bestek controleren] en pas je bestand hier op aan.

Wanneer komt de jaarversie 2023 uit?

De jaarreleases komen altijd in september uit. Dit jaar was het iets later, 1 oktober 2023. De jaarrelease 2023 is beschikbaar vanaf CIVIEL 9.0.97.3.  De jaarrelease wordt niet meer verwerkt in CIVIEL 8.6.
Wil je met de jaarrelease 2023 aan de slag en gebruik je nog niet CIVIEL 9? Neem dan contact met ons op voor de overstap!