Staartposten

Bij elke calculatie heb je de mogelijkheid om staartposten uit te rekenen en/of toe te voegen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een korting,  een winst en risico percentage maar ook extra werkzaamheden zoals rijplaten of een klic-melding.

Afhankelijk van het bestand dat je hebt geopend, RAW-Bestek of Calculatie-sjabloon, zie je ongeveer hetzelfde als hieronder. In dit geval hebben we een RAW-Bestek sjabloon geopend.

Eenmalige kosten

Eenmalige kosten kunnen door de opdrachtgever zijn ingevoerd, maar je kunt ook zelf extra posten toevoegen. In dit voorbeeld hebben we 910010 zelf toegevoegd. Zorg ervoor dat dat in het beeld van de [Inschrijfstaat] staat, alleen dan kun je extra posten toevoegen. Eenmalige kosten zijn altijd EUR posten, je kunt dus alleen een totaalbedrag invullen (of de post met tarieven/werkpakketten onderbouwen).

Korting

Bij RAW-Bestekken is de post korting verplicht, deze kan niet uit het bestek gehaald worden. Wel kan het voorkomen dat in deel 3 staat dat je geen korting mag geven, doe dit dan ook niet. Je hebt twee opties:

– Een percentage invullen– Een vast bedrag invullen

Wil je een % invullen, doe dit dan in de kolom [prijs per eenheid]. Wil je een bedrag invullen, doe dit dan bij de kolom [Bedrag]. Als je de aanneemsom automatisch laat aanpassen dan komt het kortingsbedrag hier ook te staan.

Uitvoeringskosten, Algemene kosten & Winst en risico

Ook deze drie 3 posten kun je invullen als een % of als een vast EUR bedrag. Wil je een percentage invoeren, ga dan in de kolom [prijs per eenheid] staan en vul het percentage in. Het getal alleen voldoet, CIVIEL weet dat hij hier een % van moet maken. Vul je een % in, dan zal CIVIEL zelf het bedrag uitrekenen.

Stelposten

Stelposten worden door de opdrachtgever ingevuld, je mag hier niets aan veranderen.

Bijdragen

De bijdragen worden altijd ingevoerd als %, deze worden standaard al voor je berekend.

Veelgestelde vragen

Probeer je een RSX te maken maar krijg je een melding dat dit niet lukt?

In CIVIEL 9 kan je het programma je bestand controleren via [Inhoud] [Bestek controleren] en pas je bestand hier op aan.

Wanneer komt de jaarversie 2023 uit?

De jaarreleases komen altijd in september uit. Dit jaar was het iets later, 1 oktober 2023. De jaarrelease 2023 is beschikbaar vanaf CIVIEL 9.0.97.3.  De jaarrelease wordt niet meer verwerkt in CIVIEL 8.6.
Wil je met de jaarrelease 2023 aan de slag en gebruik je nog niet CIVIEL 9? Neem dan contact met ons op voor de overstap!