Demovideo

Met RAW-Administratie houd je snel en eenvoudig je bestekadministratie bij conform de RAW-systematiek en UAV-2012. Wendy, accountmanager CIVIEL, demonstreert in deze video hoe je in een handomdraai weekrapporten, termijnstaten en de staat van afrekening opstelt en eenvoudig meerwerk verwerkt. Na het bekijken van de video is het nog simpeler om te begrijpen hoe CIVIEL 9 werkt en wat er is veranderd ten opzichte van CIVIEL 8.6. Ideaal voor als je hiervoor 8.6 gebruikte of als je een nieuwe CIVIEL-gebruiker bent.

Koppeling met VISI

VISI is een communicatieplatform dat je gebruikt voor het vastleggen van afspraken tussen jou, je collega’s en contractpartners. Met de koppeling tussen CIVIEL en VISI kan je de ingevulde invullijsten, weekrapporten en termijnstaten in PDF naar VISI versturen. Zo versnel je de administratieve processen en optimaliseer je het projectbeheer behoorlijk.

  • Ingevulde invullijsten, weekrapporten en termijnstaten als PDF naar VISI versturen
  • Neem metagegevens zoals week- of termijnnummers, data en bedragen direct over

Veelgestelde vragen

Probeer je een RSX te maken maar krijg je een melding dat dit niet lukt?
Laat CIVIEL 9 je bestand controleren met [Inhoud] [Bestek controleren] en pas zo nodig je bestand hier op aan.
Hoe pas ik de lengte van een termijn aan?
Ga naar het tabblad [Termijnen] en je ziet een overzicht van al je termijnen. Pas de datum aan door naar het veld [T/m] te gaan en een nieuwe einddatum te kiezen.

Starten met de RAW Administratie

Om met de administratie te beginnen is er in principe een bestek nodig.

Bestek openen

Er zijn meerdere manieren om aan het bestek komen:

  • het RSX (als opdrachtgever)
  • je calculatie (als aannemer)

Open het bestek of je calculatie via [Bestand][Openen] en ga naar de module A (mocht je daar nog niet in zitten.

Starten met RAW-Administratie, Bakker&Spees

Ben je aannemer en werk je verder met je eigen calculatie, dan kun je dit artikel overslaan en verder gaan naar [het definitief maken van de administratie]

Prijs invoeren
Als het RSX geopend is dan zitten er nog geen prijzen in het bestand, maar deze heb je natuurlijk wel nodig. Je kunt dit op twee manieren doen:

  • Het ZSX (digitale zelfstandige inschrijfstaat) van de aannemer inlezen
  • Handmatig de prijzen invoeren

Importeren van inschrijfprijzen via een ZSX
Het importeren van een ZSX-bestand is de snelste manier. De meeste RAW-calculatieprogramma’s kunnen een ZSX maken. Dit is een officieel uitwisselformaat in de RAW-systematiek. Er zijn twee manieren om deze in te voegen.

Methode 1: via [Inhoud]:

  • Navigeer naar [Inhoud][Invoegen] en selecteer [Inschrijvingsstaat inlezen]
  • Er opent een nieuw menu waar het bijpassend *.ZSX-bestand geselecteerd kan worden.
Inschrijfstaat inlezen in de RAW-Administratie

Methode 2: via [Info][Administratie]:

  • Navigeer naar [Bestand][Info][Administratie]
  • Onder het Status menu is de optie [Inschrijfprijzen uit een ZSX-bestand inlezen]

Klik deze knop aan en selecteer het juiste *.ZSX-bestand.

Via de eigenschappen van het bestand de inschrijfstaat inlezen

Je kunt checken of dit is goed gegaan door naar het tabje [Inschrijfprijzen] te gaan, hier zie je alle inschrijfprijzen. Ook zie je de aanneemsom bovenin de knoppenbalk staan. Als deze klopt, dan kun je verder met [het definitief maken va de administratie]

Handmatig prijzen invoeren
Heb je geen ZSX gekregen, dan kun je de inschrijfprijzen handmatig invoeren.

  • Ga naar het tabje [Inschrijfprijzen] en vul handmatig alle bedragen in.
  • Je kunt de kolom [prijs per eenheid] of [bedrag] gebruiken.
Handmatig de inschrijfprijzen invullen

Check of de aanneemsom klopt met de inschrijving van de aannemer, je kunt pas verder als deze precies hetzelfde is. De aanneemsom vind je op de knoppenbalk.

Controle op de aanneemsom

We gaan nu verder naar het Definitief maken van de Administratie

Veelgestelde vragen

Probeer je een RSX te maken maar krijg je een melding dat dit niet lukt?
Laat CIVIEL 9 je bestand controleren met [Inhoud] [Bestek controleren] en pas zo nodig je bestand hier op aan.
Hoe pas ik de lengte van een termijn aan?
Ga naar het tabblad [Termijnen] en je ziet een overzicht van al je termijnen. Pas de datum aan door naar het veld [T/m] te gaan en een nieuwe einddatum te kiezen.

Definitief maken Administratie

Voordat je met de Administratie kunt starten moet je nog wat belangrijke gegevens zoals de [aanvangsdatum] van het werk invoeren. Dit doe je bij de [Eigenschappen van de Administratie]

Administratie actief maken, Bakker&Spees

Wanneer je een nieuwe Administratie start kom je automatisch in bovenstaand scherm. Mocht je hier op dit moment nog niet in staan, ga dan naar [Bestand] [Info] [Administratie].

In dit scherm kun je bepaalde instellingen voor de administratie invullen. Zo is het belangrijk dat je de aanvangsdatum werk invult, dan weet CIVIEL wanneer werkweek 1 is.

Vul de volgende velden in:

Aanbestedingsdatum
Wanneer het bestek is aanbesteed, dit is belangrijk als je gebruikt maakt van de [Risicoregeling]

Aanvangsdatum
Op welke dag het werk gaat beginnen, dit is werkweek 1 voor CIVIEL.

Aantal weken per termijn
In de RAW is dit standaard 4 weken, maar dit kun je hier aanpassen naar langer of korter.

Status
Als alle instellingen goed staan verander je de status naar [In uitvoering] en kun je gaan beginnen met het opstellen van weekrapporten.

Ophoog percentage verrekenprijzen
Het standaard ophoogpercentage voor de overschrijdingen is een optelsom van het percentage van de Algemene kosten + Winst en Risico van de aannemer. Als hier andere afspraken over zijn gemaakt in deel 3, dan kun je hier vanaf wijken en zelf een ophoogpercentage invoeren.

Uitvoeringskosten, Algemene kosten & Winst & Risico
Standaard zal CIVIEL deze zelf uitrekenen naar rato van de verwerkte hoeveelheden, wil je dit zelf invoeren kies dan voor [handmatig].

Korting
Ook de korting wordt standaard naar rato van de verwerkte hoeveelheden berekend, maar je kunt deze ook weer handmatig afboeken.

Herziene verrekenprijzen
Als een post met meer dan 110% overschrijd, dan zou je met elkaar een nieuwe prijs kunnen afspreken. Deze prijs vul je in bij de [Herziene verrekenprijzen].  Met deze optie kun je aangeven wanneer je met deze nieuwe prijs wilt gaan rekenen, direct in de termijnen of pas op de staat van afrekening. Wij raden aan om dit direct in de termijn af te rekenen.

Risicoregeling GWW
Heb je een raambestek aangenomen en mag je gebruik maken van de Risicoregeling cijfers GWW, zet dan deze optie aan. Belangrijk: dit is een aparte module in CIVIEL, geen standaard functionaliteit. Meer informatie over hoe de risicoregeling werkt: Risicoregeling

Kostenverdeling
Zijn er meerdere financieel verantwoordelijken voor een bepaald bestek, dan kun je deze kostenplaatsen per bestekpost toewijzen middels de kostenverdeling. Meer informatie over hoe de kostenverdeling werkt: Kostenverdeling.

Heb je alles goed ingevuld, zet de [Status] van het werk op [In uitvoering]. Druk op de knop [Ga naar de Administratie] om je eerste weekrapport in te voeren.

Ga naar de Administratie, Bakker&Spees

Veelgestelde vragen

Probeer je een RSX te maken maar krijg je een melding dat dit niet lukt?
Laat CIVIEL 9 je bestand controleren met [Inhoud] [Bestek controleren] en pas zo nodig je bestand hier op aan.
Hoe pas ik de lengte van een termijn aan?
Ga naar het tabblad [Termijnen] en je ziet een overzicht van al je termijnen. Pas de datum aan door naar het veld [T/m] te gaan en een nieuwe einddatum te kiezen.

Weekrapport invoeren

Het weekrapport is de plek waar je tekstuele opmerkingen kan geven over het project, die belangrijk zijn om met je contractpartner te delen of die je zelf belangrijk vind. Denk hierbij aan de weersomstandigheden, wijzigingen in het werk of een nieuwe tekening.

Geef eerst bij [Week] aan voor welke week je het weekrapport wilt gaan invoeren en kies daarna voor de tab [Weekrapporten].

De tab voor het weekrapport

Aan de linkerkant zie je 10 kopjes die je kunt invullen, bij bijna elk kopje kun je tekst en afbeeldingen toevoegen.

Algemene informatie over het weekrapport

Afspraken
Hier kun je informatie neerzetten dat gaat over afspraken, bijvoorbeeld wanneer de nieuwe bouwvergadering is of een andere aanpak in het werk.

Materieel
Hier kun je een tabel invoeren en aangeven welk materieel stuk op welke dag en voor hoeveel uur op het werk was. Je maakt een nieuwe regel aan door in het witte stuk te dubbelklikken of te kiezen voor de knop [Nieuw materieel]. Ook kun je onder de tabel nog een tekstuele toelichting geven.

Materieel invoeren in het weekrapport

Bouwstoffen
Als je veel stortkosten hebt, dan zou je hier kunnen opgeven wat er allemaal is verwerkt. Je gebruikt dan nu geen uren, maar bijvoorbeeld tonnen of m3.

Invoeren bouwstoffen in het weekrapport

Personeel
Werkt hetzelfde als bij [Materieel]

Stukken
Mochten er nieuwe tekeningen of andere stukken zijn, dan kan dit hier worden vermeld.

Wijzigingen
Wijzigingen in het werk dien je hier op te geven, bijvoorbeeld meerwerk op een bepaalde posten of een andere uitvoeringswijze.

Weer
Via de knop [Weer] in de knoppenbalk kun je de weersomstandigheden ophalen van die week. Dit kan ook met terugwerkende kracht. Geef in de Verkenner op om welke locatie het gaat en CIVIEL haalt die informatie op. Door een vinkje neer te zetten kun je zelf aangeven welke weersomstandigheden je wilt ophalen. Dubbelklik om het weer in je weekrapport te zetten.

Weersomstandigheden invoeren in het weekrapport

Werkbare en onwerkbare dagen
Wil je bijhouden hoeveel werkbare en onwerkbare dagen er in het werk zitten, vul deze tabel dan in. Onwerkbare dagen gaan per dagdeel, dus 0,5 of 1.

Werkbare en onwerkbare dagen in het weekrapport

Opmerkingen
Wil je nog andere informatie delen maar kun je het niet kwijt in de andere kopjes, dan kun je dit vermelden bij opmerkingen.

V&G
Het laatste kopje is V&G, hier kun je alle opmerkingen neerzetten omtrent V&G zaken. Denk hierbij aan toolboxmeetings, een melding die je hebt gegeven aan een personeelslid voor het niet dragen van een helm of een ongeval op het werk.

Als je het weekrapport heb in gevuld kun je verder gaan het [opvoeren van de verwerkte hoeveelheden] (producties).

Veelgestelde vragen

Probeer je een RSX te maken maar krijg je een melding dat dit niet lukt?
Laat CIVIEL 9 je bestand controleren met [Inhoud] [Bestek controleren] en pas zo nodig je bestand hier op aan.
Hoe pas ik de lengte van een termijn aan?
Ga naar het tabblad [Termijnen] en je ziet een overzicht van al je termijnen. Pas de datum aan door naar het veld [T/m] te gaan en een nieuwe einddatum te kiezen.

Producties opvoeren

Zodra de Administratie status op “In uitvoering” staat kunnen de eerste producties ingevoerd worden. Welke stappen daar voor ondernomen dienen te worden wordt in die artikel uitgelegd.

Wanneer je de administratie opent en wil beginnen met het invoeren van producties moet de Status allereerst op “In uitvoering” staan. Hoe dit uitgevoerd moet worden staat in het artikel Starten met de RAW Administratie.

In bovenstaande afbeelding staan de week en de datum al ingevuld. Wanneer je de Administratie nieuw opent zal je de volgende ingevulde velden zien:

Het blauwe veld [Week] is een uitvouwmenu waar de gewenste week in geselecteerd kan worden. Het blauwe veld [Datum] springt na het selecteren van een week automatisch naar de maandag van de desbetreffende week.

Na het selecteren van een week kunnen de producties opgevoerd worden. De kolommen waar de producties in ingevuld kunnen worden zijn geel gemarkeerd. In de linker kolom “Verwerkt op”, gevolgd door de datum waarop het werk uitgevoerd is,  kunnen de hoeveelheden per aangegeven eenheid ingevoerd worden. In bovenstaand voorbeeld heeft post 110010 een eenheid in m3 met een resultaatsverplichting van 340, wat dus betekent dat over het gehele werk 340m3 ontgraven dient te worden. In de “Verwerkt” kolom is 50 ingevoerd, wat aangeeft dat er in deze week van het werk 50 van de 340m3 is ontgraven. De kolom rechts van de ingevoerde hoeveelheid, “percentage verwerkt”, geeft aan hoeveel procent van het totaal er ontgraven is.

Bij 50m3 leidt dit tot 50[m3]/340[m3]=14,7%, wat door CIVIEL zelf uitgerekend is.

In plaats van de verwerkte hoeveelheid kan ook het percentage ingevoerd worden, waarna CIVIEL zelf de hoeveelheid berekend.

Veelgestelde vragen

Probeer je een RSX te maken maar krijg je een melding dat dit niet lukt?
Laat CIVIEL 9 je bestand controleren met [Inhoud] [Bestek controleren] en pas zo nodig je bestand hier op aan.
Hoe pas ik de lengte van een termijn aan?
Ga naar het tabblad [Termijnen] en je ziet een overzicht van al je termijnen. Pas de datum aan door naar het veld [T/m] te gaan en een nieuwe einddatum te kiezen.

Meerdere producties invoeren

In CIVIEL9 is het mogelijk om meerdere producties tegelijkertijd in te voeren. Hoe je deze functie kunt gebruiken leggen we in uit in dit artikel.

In onderstaande afbeelding is “Hoofdstuk 1: Grondwerk” volledig geselecteerd. Het is ook mogelijk om meerdere hoofdstukken te selecteren of deze uit te vouwen om alleen posten te kiezen. Wanneer je tevreden bent met je selectie kies je [Volgende]. Dan opent een volgend scherm.

Hier kan je aangeven welke hoeveelheid, of welk percentage er toegevoegd moet worden aan de eerder geselecteerde posten.

  • Verwerkte hoeveelheden: hier voer je de hoeveelheid voor de desbetreffende week in. Als er in die week bijvoorbeeld 30 [m3] of 20% is gedaan, dan kan dit hier ingevuld worden.
  • Totaal verwerkte hoeveelheden: hier voer je de totaal verwerkte hoeveelheid in. Als een aantal posten bijvoorbeeld volledig afgerond zijn, maar je wil niet uitrekenen hoeveel er dan bij is gekomen, dan kan je als percentage 100% invullen. CIVIEL rekent dan bij elke post zelf uit hoeveel er in deze week bijgevoegd moet worden om tot 100% te komen.

Scherm voor het opvoeren van de producties

Kies vervolgens voor [Uitvoeren] om de producties daadwerkelijk in te voeren.

Veelgestelde vragen

Probeer je een RSX te maken maar krijg je een melding dat dit niet lukt?
Laat CIVIEL 9 je bestand controleren met [Inhoud] [Bestek controleren] en pas zo nodig je bestand hier op aan.
Hoe pas ik de lengte van een termijn aan?
Ga naar het tabblad [Termijnen] en je ziet een overzicht van al je termijnen. Pas de datum aan door naar het veld [T/m] te gaan en een nieuwe einddatum te kiezen.

Notities

Binnen het hele pakket kun je notities aanmaken, dit zijn vaak interne notities. In de Administratie kun je ook externe notities maken en meesturen in je rapporten.

Binnen CIVIEL RAW-Administratie heb je twee soorten notities, interne en externe notities.

Interne notities zijn:

  • Lichtpaars (net als in de rest van de software)
  • Hebben een pijltje naar beneden

Externe notities zijn:

  • Donkerder paars
  • Hebben een pijltje naar boven
Soorten notities

Je kunt de externe notitie zien als de vervanger van de [opmerkingen] in CIVIEL 8.6.
Per afdruk kun je aangeven welke notities je wilt afdrukken:

Keuze welke notities je wilt afdrukken

Veelgestelde vragen

Probeer je een RSX te maken maar krijg je een melding dat dit niet lukt?
Laat CIVIEL 9 je bestand controleren met [Inhoud] [Bestek controleren] en pas zo nodig je bestand hier op aan.
Hoe pas ik de lengte van een termijn aan?
Ga naar het tabblad [Termijnen] en je ziet een overzicht van al je termijnen. Pas de datum aan door naar het veld [T/m] te gaan en een nieuwe einddatum te kiezen.

Overschrijdingen en meerwerk

Tijdens de uitvoering van een bestek kan voorkomen dat er meer verwerkt moet worden of dat er extra werk bij komt, dit kun je op verschillende manieren verwerken.

Overschrijding

Je hebt een overschrijding als je een post met meer dan 100% opvoert.

Als het een V-post is, dan zal (conform de UAV 2012) voor de eerste 10% overschrijding de [verrekenprijs] worden gehanteerd.De verrekenprijs is de inschrijfprijs + het totale percentage van de Algemene Kosten + Winst & Risico.

Is het een N-post, dan gebeurt er tot de eerste 10% overschrijding niets.

Bij zowel N- als V-posten zou je na deze 10% in overleg met je contractpartner een nieuwe prijs kunnen afspreken, dit is de Herziene verrekenprijs.Spreek je niets extra’s af, dan gaat CIVIEL verder met de [verrekenprijs].

Als je een overschrijding op een post hebt, dan zie je dat heel snel doordat de hoeveelheden dikgedrukt zijn:

Naast de overschrijdingen zijn er nog andere manieren om extra werk te verwerken:

Extra declaratie

Heb je extra werk dat je in één keer uitvoert, dan kun je het beste gebruik maken van een extra declaratie.

Bestekswijziging

Is er extra werk bijgekomen dat over meerdere weken / termijnen loopt, dan kun je het beste gebruik maken van een bestekwijziging.

Een bestekwijziging kun je ook gebruiken als er een grote verandering in het bestek is. Denk bijvoorbeeld aan een post die komt te vervallen en wordt vervangen door een nieuwe post. Deze nieuwe post maak je aan met een bestekwijziging.

Ga voor uitgebreide informatie over deze functies naar de specifieke artikelen: extra declaratie, bestekwijziging & herziene verrekenprijs.

Belangrijk voor al het extra werk geldt: zorg ervoor dat alle extra kosten in de bedragen verwerkt zijn. De staart vanuit het bestek gaat niet over extra werk heen.

Veelgestelde vragen

Probeer je een RSX te maken maar krijg je een melding dat dit niet lukt?
Laat CIVIEL 9 je bestand controleren met [Inhoud] [Bestek controleren] en pas zo nodig je bestand hier op aan.
Hoe pas ik de lengte van een termijn aan?
Ga naar het tabblad [Termijnen] en je ziet een overzicht van al je termijnen. Pas de datum aan door naar het veld [T/m] te gaan en een nieuwe einddatum te kiezen.

Extra declaraties

Eén varianten van meerwerk toevoegen aan de administratie is het aanmaken van een extra declaratie. Er zijn meerdere smaken en methodes voor het aanmaken, welke hieronder zullen worden toegelicht

Je kunt een nieuwe extra declaratie toevoegen door op [Start][Bewerken][Extra Declaraties] te klikken. Deze functie zorgt ervoor dat je naar het tabblad “Extra declaraties” gaat. Je kunt uiteraard ook direct naar dit tabblad gaan. Door dan ergens in het venster te dubbelklikken maak je dan ook een (nieuwe) extra declaratie aan.

Let op: De extra declaratie hoort bij de gekozen week in de statusbalk. Ook gaat er over een extra declaratie geen staart. Als er extra kosten gemaakt zijn moeten deze dus in de prijs inbegrepen zijn.

Er zijn twee soorten extra declaraties in te voeren.

  • Euro-declaraties: Bij de eenheid voer je dan “EUR” in, zoals in het eerste voorbeeld in bovenstaande afbeelding. Hier vul je alleen het bedrag in van de declaratie. In de titel kan je eventueel verwijzen naar een specificatienummer.
  • Eenheid-declaraties: Hier voer je de eenheid in, bijvoorbeeld m3, st, kg of uur. Wanneer vervolgens de Prijs per eenheid ingevuld wordt rekent CIVIEL9 het bedrag zelf door.

De tekst van de declaraties kun je ook kopiëren naar de volgende declaratie(s) met CTRL+C en CTRL+V. Verwijderen van een declaratie kan door [Rechtermuisknop][Declaratie verwijderen].

In het tabblad staan alleen de extra declaraties van de betreffende week. Een overzicht van alle extra declaraties kan ingezien worden [Start][Weergave][Overzicht] in te schakelen en naar een venster “Alle extra declaraties” te gaan.

Veelgestelde vragen

Probeer je een RSX te maken maar krijg je een melding dat dit niet lukt?
Laat CIVIEL 9 je bestand controleren met [Inhoud] [Bestek controleren] en pas zo nodig je bestand hier op aan.
Hoe pas ik de lengte van een termijn aan?
Ga naar het tabblad [Termijnen] en je ziet een overzicht van al je termijnen. Pas de datum aan door naar het veld [T/m] te gaan en een nieuwe einddatum te kiezen.

Bestekswijziging

Naast een extra declaratie kun je ook een bestekswijziging gebruiken voor meerwerk. Voordeel van een bestekswijziging is dat je deze gedurende het werk steeds kunt invoeren per week. Je hoeft niet steeds een extra declaratie aan te maken.

Om een beeld te schetsen over de (toepassing)mogelijkheden van een bestekswijziging zijn in dit artikel twee scenario’s geschetst.

Er zijn drie manieren om een bestekswijziging toe te voegen:

  • [Start][Bewerken][Nieuwe bestekswijziging]
  • In het tabblad “Producties” bij een post op [Rechtermuisknop][Nieuwe bestekswijziging toevoegen] klikken
  • Naar het tabblad “Bestekswijzigingen” gaan en dubbelklikken in het venster.

Situatie 1: Meerwerk dat meer dan 1 week duurt

Scenario: Inhuur verkeersmaatregelen

Voorbeeld kan zijn inhuur van verkeersmaatregelen, waar je wekelijks de productie voor wilt invoeren.

Ga op een lege regel ergens in tabblad Producties staan en kies voor [Rechtermuisknop][Nieuwe bestekswijziging toevoegen], of kies voor de knop [Start][Bewerken][Nieuwe bestekswijziging].

Er opent een nieuw venster waarin het postnummer gekozen kan worden. Er zijn hier twee mogelijkheden, namelijk het kiezen van een reeds gebruikt postnummer of het kiezen van een nieuw postnummer. In dit scenario gaat het om het toevoegen van verkeersmaatregelen, dus is het handig om een nieuw nummer te gebruiken.

Na het kiezen van een postnummer maakt CIVIEL in het tabblad Producties een nieuwe regel aan waar de benodigde informatie ingevuld kan worden. Ook de kolommen omtrent prijs, zoals prijs per eenheid, zijn nu zichtbaar. Zorg ervoor dat in deze nieuwe prijs ook eventuele UK, AK en WR zitten.

Nieuw Bestekspostnummer

Na het kiezen van een postnummer maakt CIVIEL in het tabblad Producties een nieuwe regel aan waar de benodigde informatie ingevuld kan worden. Ook de kolommen omtrent prijs, zoals prijs per eenheid, zijn nu zichtbaar. Zorg ervoor dat in deze nieuwe prijs ook eventuele UK, AK en WR zitten.

Vul hier de benodigde informatie in. In ons scenario voegen we de inhuur van extra hekken in, welke gehuurd worden voor 150 euro per week. Zodra deze informatie is ingevuld kan er direct in de geselecteerde week een productie ingevoerd worden.

Bestekswijzigingen zijn eenvoudig te herkennen door het symbool naast de post, in de kolom “Bestekswijziging”.

Scenario 2: Overschrijding op een post waarvoor je een nieuwe prijs wilt afspreken.

Heb je een overschrijding op een post dan kun je twee dingen doen, een gewijzigde verrekenprijs invoeren of een bestekswijziging maken. Hiervoor herhaal je alle stappen van scenario 1, met als enige verschil dat je hetzelfde postnummer toekent als die van de post die je uitbreidt.

Veelgestelde vragen

Probeer je een RSX te maken maar krijg je een melding dat dit niet lukt?
Laat CIVIEL 9 je bestand controleren met [Inhoud] [Bestek controleren] en pas zo nodig je bestand hier op aan.
Hoe pas ik de lengte van een termijn aan?
Ga naar het tabblad [Termijnen] en je ziet een overzicht van al je termijnen. Pas de datum aan door naar het veld [T/m] te gaan en een nieuwe einddatum te kiezen.