Bestekswijziging

Naast een extra declaratie kun je ook een bestekswijziging gebruiken voor meerwerk. Voordeel van een bestekswijziging is dat je deze gedurende het werk steeds kunt producties kunt invoeren per week. Je hoeft niet steeds een extra declaratie aan te maken.

Om een beeld te schetsen over de (toepassing)mogelijkheden van een bestekswijziging zijn in dit artikel twee scenario’s geschetst.

Er zijn drie manieren om een bestekswijziging toe te voegen:

  • [Start][Bewerken][Nieuwe bestekswijziging]
  • In het tabblad “Producties” bij een post op [Rechtermuisknop][Nieuwe bestekswijziging toevoegen] klikken
  • Naar het tabblad “Bestekswijzigingen” gaan en dubbelklikken in het venster.

Situatie 1: Meerwerk dat meer dan 1 week duurt

Scenario: Inhuur verkeersmaatregelen

Voorbeeld kan zijn inhuur van verkeersmaatregelen, waar je wekelijks de productie voor wilt invoeren.

Ga op een lege regel ergens in tabblad Producties staan en kies voor [Rechtermuisknop][Nieuwe bestekswijziging toevoegen], of kies voor de knop [Start][Bewerken][Nieuwe bestekswijziging].

Er opent een nieuw venster waarin het postnummer gekozen kan worden. Er zijn hier twee mogelijkheden, namelijk het kiezen van een reeds gebruikt postnummer of het kiezen van een nieuw postnummer. In dit scenario gaat het om het toevoegen van verkeersmaatregelen, dus is het handig om een nieuw nummer te gebruiken.

Na het kiezen van een postnummer maakt CIVIEL in het tabblad Producties een nieuwe regel aan waar de benodigde informatie ingevuld kan worden. Ook de kolommen omtrent prijs, zoals prijs per eenheid, zijn nu zichtbaar. Zorg ervoor dat in deze nieuwe prijs ook eventuele UK, AK en WR zitten.

Nieuw Bestekspostnummer

Na het kiezen van een postnummer maakt CIVIEL in het tabblad Producties een nieuwe regel aan waar de benodigde informatie ingevuld kan worden. Ook de kolommen omtrent prijs, zoals prijs per eenheid, zijn nu zichtbaar. Zorg ervoor dat in deze nieuwe prijs ook eventuele UK, AK en WR zitten.

Vul hier de benodigde informatie in. In ons scenario voegen we de inhuur van extra hekken in, welke gehuurd worden voor 150 euro per week. Zodra deze informatie is ingevuld kan er direct in de geselecteerde week een productie ingevoerd worden.

Bestekswijzigingen zijn eenvoudig te herkennen door het symbool naast de post, in de kolom “Bestekswijziging”.

Scenario 2: Overschrijding op een post waarvoor je een nieuwe prijs wilt afspreken.

Heb je een overschrijding op een post dan kun je twee dingen doen, een gewijzigde verrekenprijs invoeren of een bestekswijziging maken. Hiervoor herhaal je alle stappen van scenario 1, met als enige verschil dat je hetzelfde postnummer toekent als die van de post die je uitbreidt.

Veelgestelde vragen

Probeer je een RSX te maken maar krijg je een melding dat dit niet lukt?

In CIVIEL 9 kan je het programma je bestand controleren via [Inhoud] [Bestek controleren] en pas je bestand hier op aan.

Wanneer komt de jaarversie 2023 uit?

De jaarreleases komen altijd in september uit. Dit jaar was het iets later, 1 oktober 2023. De jaarrelease 2023 is beschikbaar vanaf CIVIEL 9.0.97.3.  De jaarrelease wordt niet meer verwerkt in CIVIEL 8.6.
Wil je met de jaarrelease 2023 aan de slag en gebruik je nog niet CIVIEL 9? Neem dan contact met ons op voor de overstap!