Kostenverdeling

De kostenverdeelfunctie maakt het mogelijk om de kosten van een project te verdelen over verschillende financieel verantwoordelijken.

Activeren van de kostenverdeling

Zet het vinkje [Kostenverdeling] aan als je de [Eigenschappen van de Administratie] aan het invoeren bent.

Activeren van de kostenverdeling

Heeft het bestand al de status [In uitvoering] zet deze dan even op voorlopig, zet het vinkje voor de [Kostenverdeling] aan en zet de status weer op [In uitvoering].

Ga naar de administratie toe om verder te gaan.

Lijstje van kostenplaatsen

Eerst is het belangrijk om op te geven welke kostenplaatsen er allemaal zijn. Ga hiervoor naar [Beheer][Kostenplaatsen]. Via het + kun je de verschillende kostenplaatsen invoeren. Als je klaar bent kun je op het X in de rechterhoek klikken. Invoeren hoeft maar één keer, CIVIEL onthoudt dit voor een volgend bestek.

Invoeren van de kostenplaatsen
Kostenplaatsen toewijzen

Ga naar de tab [Kostenverdeling] hier zie je een overzicht van de ingevoerde kostenplaatsen. Dubbelklik op een kostenplaats, geef aan welke posten er bij deze kostenplaats horen en bevestig dit met [OK]

Toewijzen van de kostenplaatsen

Geef per bestekpost op welk percentage (of bedrag) deze kostenplaats op zich zal nemen. Als je het percentage invult, dan rekent CIVIEL automatisch het bedrag uit. Ook kun je aangeven dat mocht de post overschrijden, wie deze overschrijding dan voor zijn rekening neemt.

Percentage per kostenplaats

Dit kun je zo voor de verschillende kostenplaatsen invoeren.

Totaal overzicht per kostenplaats

Ga naar [Bestand][Afdrukken][Kostenverdeling] en kies voor de optie [Inschrijfstaat]. Je ziet nu een totaaloverzicht voor de kosten per kostenplaats. Indien gewenst kun je dit per bestekpost laten zien, kies dan voor de optie [Bestekposten]

Afdrukinstellingen voor de kostenverdeling
Afdrukken

Als je eenmaal bent begonnen met het invoeren van het weekrapport kun je na vier weken een termijnstaat maken en afdrukken. Wil je zien wat de kosten per kostenplaats zijn, ga naar [Afdrukken][Kostenverdeling] en kies nu voor de optie [Termijnstaat].
Ook hier kun je weer kiezen om de bestekposten wel of niet te laten afdrukken.

Andere print opties zijn:

  • Staat van afrekening
  • Vergelijking budget en kosten
Afdrukvoorbeeld kostenverdeling

P.S. Wij zijn nog bezig met het verder ontwikkelen van de kostenverdeling zodat het nog makkelijker is gebruik is.

Veelgestelde vragen

Probeer je een RSX te maken maar krijg je een melding dat dit niet lukt?

In CIVIEL 9 kan je het programma je bestand controleren via [Inhoud] [Bestek controleren] en pas je bestand hier op aan.

Wanneer komt de jaarversie 2023 uit?

De jaarreleases komen altijd in september uit. Dit jaar was het iets later, 1 oktober 2023. De jaarrelease 2023 is beschikbaar vanaf CIVIEL 9.0.97.3.  De jaarrelease wordt niet meer verwerkt in CIVIEL 8.6.
Wil je met de jaarrelease 2023 aan de slag en gebruik je nog niet CIVIEL 9? Neem dan contact met ons op voor de overstap!