Overschrijdingen en meerwerk

Tijdens de uitvoering van een bestek kan voorkomen dat er meer verwerkt moet worden of dat er extra werk bij komt, dit kun je op verschillende manieren verwerken.

Overschrijding

Je hebt een overschrijding als je een post met meer dan 100% opvoert.

Als het een V-post is, dan zal (conform de UAV 2012) voor de eerste 10% overschrijding de [verrekenprijs] worden gehanteerd.De verrekenprijs is de inschrijfprijs + het totale percentage van de Algemene Kosten + Winst & Risico.

Is het een N-post, dan gebeurt er tot de eerste 10% overschrijding niets.

Bij zowel N- als V-posten zou je na deze 10% in overleg met je contractpartner een nieuwe prijs kunnen afspreken, dit is de Herziene verrekenprijs.Spreek je niets extra’s af, dan gaat CIVIEL verder met de [verrekenprijs].

Als je een overschrijding op een post hebt, dan zie je dat heel snel doordat de hoeveelheden dikgedrukt zijn:

Naast de overschrijdingen zijn er nog andere manieren om extra werk te verwerken:

Extra declaratie

Heb je extra werk dat je in één keer uitvoert, dan kun je het beste gebruik maken van een extra declaratie.

Bestekswijziging

Is er extra werk bijgekomen dat over meerdere weken / termijnen loopt, dan kun je het beste gebruik maken van een bestekwijziging.

Een bestekwijziging kun je ook gebruiken als er een grote verandering in het bestek is. Denk bijvoorbeeld aan een post die komt te vervallen en wordt vervangen door een nieuwe post. Deze nieuwe post maak je aan met een bestekwijziging.

Ga voor uitgebreide informatie over deze functies naar de specifieke artikelen: extra declaratie, bestekwijziging & herziene verrekenprijs.

Belangrijk voor al het extra werk geldt: zorg ervoor dat alle extra kosten in de bedragen verwerkt zijn. De staart vanuit het bestek gaat niet over extra werk heen.

Veelgestelde vragen

Probeer je een RSX te maken maar krijg je een melding dat dit niet lukt?

In CIVIEL 9 kan je het programma je bestand controleren via [Inhoud] [Bestek controleren] en pas je bestand hier op aan.

Wanneer komt de jaarversie 2023 uit?

De jaarreleases komen altijd in september uit. Dit jaar was het iets later, 1 oktober 2023. De jaarrelease 2023 is beschikbaar vanaf CIVIEL 9.0.97.3.  De jaarrelease wordt niet meer verwerkt in CIVIEL 8.6.
Wil je met de jaarrelease 2023 aan de slag en gebruik je nog niet CIVIEL 9? Neem dan contact met ons op voor de overstap!